Οι πρώτες εκλογές

vivlio2.jpg
Πριν από λίγο είχανε κλείσει οι κάλπες. Ήτανε Κυριακή βράδυ στις πρώτες εκλογές, αρχές Οκτωβρίου 1978. Στο εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοτικής Κίνησης στο μαγαζί της αείμνηστης Σαμαρά απέναντι από τα Δημοτικά κρεοπωλεία που με αγάπη μας προσέφερε πάντα δωρεάν, οι αγωνίες και ελπίδες των στελεχών και των υποστηρικτών της παράταξης δυνάμωναν. Εκατοντάδες κόσμου.
Ένας μακρύς προεκλογικός αγώνας ενός έτους σχεδόν τελείωσε και όλοι περίμεναν με λαχτάρα να ακούσουν τα πρώτα αποτελέσματα. Νέοι κυρίως άνθρωποι, οι περισσότεροι κάτοικοι του Κούμπουρνου και της Καζέρμας  που στις προηγούμενες εκλογές είχαν στηρίξει τον Θωμά, οι υποψήφιοι σύμβουλοι της παράταξης με πιο ζωντανό τον αείμνηστο τον Βαγγέλη τον Τσόχα που με τις φωνές του έδινε τον τόνο της αισιοδοξίας για την νίκη.
Στο σπίτι του Λεωνίδα Βουκουβαλίδη στον απάνω όροφο το στενό επιτελείο της παράταξης με τον υποψήφιο Δήμαρχο Καίσερλη περίμεναν στο τηλέφωνο να ακούσουν από τα εκλογικά τμήματα τα αποτελέσματα για να τα μεταφέρουν στα μεγάφωνα και στον κόσμο.
Τότε το πρώτο αποτέλεσμα ερχότανε από το εκλογικό κέντρο του Πλατανίου. Ήτανε το πιο μικρό σε αριθμό ψηφοφόρων και το αποτέλεσμα του για τους ειδικούς ήταν μετράδι για το σύνολο των εκλογών. Βλέπετε τότε η πόλη ήτανε μικρή, μόλις οκτώ χιλιάδες ψυχές και οι ψηφοφόροι σχεδόν όλοι γνωστοί για τις προτιμήσεις τους στα 13 εκλογικά τμήματα.
Και ήτανε το Πλατάνι γράδο για τις εκλογές αφού γι’ αυτό γινότανε ιδιαίτερη προεκλογική προετοιμασία. Θυμάμαι τον Συντονιστή, τον αείμνηστο τον Μιχάλη Κουγιουμζή στις γραπτές συμβουλές του για τον προεκλογικό αγώνα στο Πλατάνι να μας παροτρύνει να τοποθετήσουμε μέχρι και ολονύκτιους φύλακες ακόμα και στα δένδρα για να παρακολουθούμε τις κινήσεις των αντιπάλων επί σαράντα σχεδόν ημέρες.
Κτυπά το τηλέφωνο, εξαπλώνεται ησυχία, και ο αντιπρόσωπος μας στο Πλατάνι λέει αν θυμάμαι καλά στον Μιχάλη Χατζηνικολάου που το σήκωσε, το αποτέλεσμα. 30 ψήφους μπροστά από μας ο κύριος αντίπαλος μας ο Βασίλης Ξυπολητάς. Ο Θωμάς ελάχιστους. Βουβαθήκαμε.
Και τότε, στην μεγάλη σιωπή, βγαίνει στο μπαλκόνι ο Μάνος Θεοδωρίδης και φωνάζει στους συγκεντρωμένους. «Κερδίσαμε. Ο Καίσερλης είναι Δήμαρχος».
Ο Μάνος βλέπετε ήταν αυτός και ο μόνος που με ελάχιστα δείγματα μπορούσε να προβλέψει την νίκη του 53%.

*Απόσπασμα από το υπό έκδοση βιβλίο του Κώστα Καίσερλη «Η Κως. Με τις δικές μας δυνάμεις 1978-2000».

http://www.voicesunc.gr/el/oi-protes-ekloges

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s