Η πολιτική ευθύνη για την κατεύθυνση των τοπικών πολιτικών ζητημάτων ανήκει στην δημοτική αρχή.

 

milonas
Η αιτιολογημένη αλλαγή πολιτικής για τους μεγάλους πολιτικούς είναι ΑΡΕΤΗ και φως στο σκοτάδι. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει για λόγους ιδεολογίας και αδυναμίας αυτοκριτικής, τότε πρέπει να αλλάξουμε την τοπική μας ατζέντα .

 Διαβαστε ολόκληρο το τελευταίο δελτίο του κυρίου Ν.Μυλωνά απο την θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κω.

 

Να ανοιχτούμε στα πραγματικά μας ανοικτή ζητήματα!

(τελευταία γραπτή κατάθεση από την πολύ ‘’τιμητική’’ για τον γράφοντα θέση του προεδρείου)

Για άλλη μια φορά η Κως ασχολείται με το προσφυγικό-μεταναστευτικό με αρνητική διάθεση σπαταλώντας χρόνο και σκέψη, υλικές και πνευματικές δυνάμεις που θα έπρεπε αλλού να κατευθύνονται και αλλού να στοχεύουν. Το ίδιο γίνεται και με το χρέος σε κυβερνητικό επίπεδο. Ας μείνουμε όμως στα δικά μας. Ητοπική πολιτική ξεκινά από το παγκόσμιο, περνά στο ευρωπαϊκό, το περιφερειακό και φτάνει στο τοπικό, λέγαμε από παλιά!

—Σε παγκόσμιο επίπεδο επικρατεί τεράστια αναταραχή και κανείς δεν ξέρει που βαδίζουμε.

’’ Βρισκόμαστε στο στάδιο που τίποτα δεν επιτρέπει το προανάκρουσμα του μέλλοντος και την θεμελίωση μιας νέας ηγεμονίας που θα ενώνει την κατακερματισμένη με ψευδοεθνικές και νεοζηλωτικες συγκρούσεις την ανθρωπότητα’’ έγραφε από το 1985 ένας Γάλλος φιλόσοφος (Λ. Αλτουρερ). Σήμερα στα υπερ-τοπικά επίπεδα υπαρχει κρίση με κύρια στοιχεία την αβεβαιότητα, την πληθώρα αντιμαχομένων παραγόντων και αντίρροπων δυνάμεων. Το 2016 είδαμε: Brexit, εκλογή Trump, ΟΧΙ στο Ιταλικό δημοψήφισμα, πολεμική εμπλοκή της Τουρκίας στην Συρία-Ιράκ και τις απειλές της στην ακεραιότητα της Χώρας μας. Περιμένουμε δυστυχώς τα χειρότερα για το 2017. Το μεγαλύτερο και άμεσο πλήγμα για τον τόπο μας ήρθε μέσα από την σκληρή ωμότητα και υποκριτική κυνικότητα της διαχείρισης του ιδιωτικού και δημόσιου Χρέους από την Ε.Ε., την ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού μας απέναντι των ισχυρών παικτών της Ευρώπης και την κακή διαχείριση των προσφυγικών ροών. Έτσι οδηγηθήκαμε: πρώτα στον κλωβό του χρέους και οικονομικής ύφεσης και στην συνέχεια στο μονομερές κλείσιμο συνόρων και τον εγκλωβισμό προσφύγων στην χώρα και ιδίως στα νησιά μας. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στην Χώρα μας και στο νησί μας συμπυκνωθήκαν ιστορικά οι αντιφάσεις της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης! Και όπου τα δύσκολα εκεί και οι εμφάνιση των αδυναμιών μας! Η κρίση είναι πάντα διαλυτική και οδηγεί σε ένα τέλος. Το προδιαγραφόμενο τέλος απειλεί τους υπάρχοντες θεσμούς και τις πολιτικές που δεν μπορούν να δώσουν θετική διέξοδο στα προβλήματα. Για το μεταναστευτικό μετά το πρόβλημα του 2015, ήρθε το πρόβλημα με την δημιουργία HOTSPOT και τώρα επανερχόμαστε με το ΟΧΙ στην ‘’κλειστή φυλακή Αμυγδαλέζας’’ που θα φιλοξενεί αυτούς που θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Χωρίς να εκτιμηθεί ο συσχετισμός δύναμης επιβολής της διαχείρισης μέσω της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, χωρίς να αξιολογηθεί ο ρόλος του HOTSPOT στην διαχείριση του μεταναστευτικού, με ευκολία σπέρνουμε γενικευμένη αμφισβήτηση των εμπλεκομένων θεσμών των διαχειριστικών μέτρων τους και χωρίς να έχουμε εναλλακτική πρόταση λέμε ΟΧΙ! Οι κίνδυνοι αυτών των επιφανειακών πολιτικών είναι προφανείς, εκθέτουν την κοινωνία των πολιτών και απειλούν και την ίδια την Δημοτική Αρχή.

—Για να διατυπώσουμε πρόταση διαχείρισης πρέπει να εκτιμήσουμε τις εξελίξεις στην παγκόσμια κατάσταση. Όμως εδώ …’’δεν παίζουμε’’! Παίξαμε και χάσαμε! Την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ 2013-15 η χώρα μας ήταν στο προσκήνιο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος! Ήταν προμετωπίδα ανατροπής παγκόσμιας σημασίας που είχε στόχο την λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης! Η συνθηκολόγηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απομάκρυνε τις ελπίδες επηρεασμού μιας πολιτικής από τα κάτω και από αριστερά! Και φυσικά απομάκρυνε την οποιαδήποτε εφαρμογή αριστερών λύσεων στην οικονομία και στο προσφυγικό.

—Στην Ε.Ε. υπαρχει μια κατάσταση προβληματική και πολύ πίσω από τις ιδέες του ‘’κοινού μας σπιτιού’’. Αν δεν έχουμε άποψη για το ΜΕΣΑ ή ΕΞΩ, το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στις πολιτικές της είναι αναγκαίο να έχουμε άποψη στο αν η ενοποίηση της Ε.Ε. είναι αντιστρεπτή ή μη αντιστρεπτή διαδικασία! Αν είναι μη αντιστρεπτή, όπως πιστεύουμε είναι η εκτίμηση των πολλών, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τις πολιτικές της και τις συμφωνίες της! Διαφορετικά κάνουμε λαϊκισμό (είναι ακατανόητες οι ανακοινώσεις βουλευτών Δωδεκανήσου που παρακάμπτουν την ευρωενωσιακη ευθύνη της συνθήκης ΕΕ-Τουρκίας για να αποκτήσουν ακροατήριο στους ακροδεξιούς ξενοφοβικούς κύκλους ρίχνοντας τα στην κυβέρνηση της … αριστεράς!!!) Για προφανείς λόγους θεσμικούς, επιστημολογικούς και ανθρωπολογικούς η ΕΕ είναι διαδικασία μη αντιστρεπτή. Τίποτα δεν μπορεί να ανατρέψει το γεγονός της αλληλεπίδρασης μεταξύ των θεσμών στην ΕΕ, της αλληλο-πλοκής των παραγωγικών κλάδων και των βημάτων αλληλοδιείσδυσης μεταξύ των κοινωνιών της. Για παράδειγμα μετά το 2010 έφυγαν λόγω ανεργίας 400.000 νέοι επιστήμονες μας, που ζουν στις χώρες της ΕΕ! Το σημαντικότερο λοιπόν είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι οι οικονομικές σχέσεις των 27 θα αλληλοεπηρεάζονται όποια επιστροφή και να γίνει στο έθνος κράτος όποια και να είναι η σχέση μας με το ευρώ! Η ανάπτυξη και η εξέλιξη γίνεται στην βάση της επιστημονικοτεχνικής προόδου, της εργασίας και του κεφαλαίου που δουλεύουν σε ανοικτούς ορίζοντες! Όμως την ίδια ώρα ο κόσμος μπορεί να αλλάζει. Η ΕΕ, η Ευρώπη, η ευρύτερη περιφέρεια μας τέμνεται από τους ανταγωνισμούς για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, τις μεγάλες οικονομικές ανισότητες, τους πολιτικούς αποκλεισμούς, τις στρατιωτικές επεμβάσεις αλλά και τις τεράστιες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που θέτουν ζητήματα πολιτικών αλλαγών.

Γυρνώντας στο επίπεδο του νησιού μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια με τα προβλήματα της κρίσης κυριαρχίας στην περιοχή μας, του χρέους, του μεταναστευτικού, των τουρκικών απειλών και της κλιματικής αλλαγής. Βλέπουμε ήδη την αύξηση των οικονομικών ανισοτήτων, νιώσουμε την κοινωνική διαίρεση, καταγράφεται η εξάντληση των φυσικών πόρων! Θα ζήσουμε την οικονομική μεγέθυνση χωρίς αναδιανομή (ναι! θα ρθεί μέσω η αριστεράς η δεξιά ανάπτυξη!) και την ανάπτυξη χωρίς αξίες! Το ιδεολόγημα της πλούσιας Κω που συμπεριλαμβάνει και εξισορροπεί τις οικονομικές και κοινωνικές διαφορές, που εξασφαλίζει υψηλά εισοδήματα και γενικευμένη πρόοδο δέχεται πλήγματα από παντού! Δεν είναι το θεμέλιο του κακού το μεταναστευτικό! ΝΑΙ! Το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα, αλλά το μεγαλύτερο είναι η κακή του διαχείριση! Η απουσία και η άρνηση είναι αδυναμία διαχείρισης, η οποία οδηγεί στην βία και στο μίσος! Το αίσθημα κατάρρευσης της ΕΕ και κατάρρευσης του κράτους και γενικότερα η αμφισβήτηση των θεσμών, οδηγεί τα άτομα στην σαγήνη της ισχύος και στην αναζήτηση δύναμης που εκδηλώνεται με την επιβολή στον αδύνατο! Αυτός είναι ο φασισμός της συμπεριφοράς (Ε.Φρομ)! Οδηγεί σε απάνθρωπες συμπεριφορές όπως αυτές γονέων που ζητούν δημόσια την στέρηση της δυνατότητας σε παιδιά που γεννήθηκαν κάπου πιο πέρα από μας να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν την γλώσσα των τους κατά τον Κ. Καβάφη (…την ελληνική λαλιά ως πέρα, ως και την Βακτριανή…) προ- προγόνων τους!!!

Η πολιτική ευθύνη για την κατεύθυνση των τοπικών πολιτικών ζητημάτων ανήκει στην δημοτική αρχή. Ο εγκλωβισμός μας στο μεταναστευτικό είναι λάθος. Χαράχτηκε μια δημοτική γραμμή με ευθύνη του κ. Δημάρχου που λέει: ‘’μακριά και αγαπημένα’’. Ωραία! Αυτό αρκεί. Η συνεχής αναμόχλευση δίνει λόγο σε ακροδεξιές φωνές και αποδεικνύει συμπλεγματική ενοχή. Η αιτιολογημένη αλλαγή πολιτικής για τους μεγάλους πολιτικούς είναι ΑΡΕΤΗ και φως στο σκοτάδι. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει για λόγους ιδεολογίας και αδυναμίας αυτοκριτικής, τότε πρέπει να αλλάξουμε την τοπική μας ατζέντα .

Διαβάζουμε: Έτοιμη είναι η διάταξη του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής τουρισμού στη Χίο! http://www.rodiaki.gr/article/357288/katatithetaihdiataxhgiathntoyristikhsxolhsthxio#ixzz4Zh95Emw2 
Ερώτημα: εμείς που είμαστε αγαπητοί συνάδελφοι; Αυτοί ήξεραν να θέτουν στόχους και διαπραγματεύονται.

Εμείς;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s