ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΜΜΜ ΤΗΣ ΕΥΤΕΡΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

picture_000000034w22Y015zxc023q03c0c322015

Στις 30/7/2016 Ο κύριος Κυρίτσης σε δελτίο τύπου του Δήμου δήλωνε για τους κουκουλοφόρους του διαδικτύου πως δεν υπάρχει κανένας νέος φόρος! Έλεγε χαρακτηριστικά:  γιατί εδώ και αρκετό καιρό κάποιοι κουκουλοφόροι του διαδικτύου διακινούν ότι ο Δήμος έχει επιβάλλει ειδικό φόρο στα τουριστικά καταστήματα και στους επαγγελματίες.Είμαστε αναγκασμένοι να απαντάμε σε φαιδρότητες και συκοφαντικές ανακοινώσεις, γιατί οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια.

Ας δούμε τις δηλώσεις αλλα και τα βίντεο…..

ΤΕΛΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ 0,5%

 

Βάση του άρθρου 7 του Ν.1080/1980 επιβάλλεται επί των ακαθαρίστων εσόδων των:

α) Κάθε  είδους,  μορφής  και  ονομασίας  καταστημάτων  στα  οποία  πωλούνται  για κατανάλωση εντός του καταστήματος ή σε πακέτο φαγητά, ποτά, καφές, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκίσματα εφόσον κατά την άδεια που έχει εκδοθεί, διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα εντός του καταστήματος.

β)  Ζυθοπωλείων και μπαρ.

γ) Κέντρων  διασκέδασης  και  των  καταστημάτων  των  πιο  πάνω  περιπτώσεων  που λειτουργούν μέσα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις .

Επίσης το τέλος αυτό επιβάλλεται σε ποσοστό 5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των νυκτερινών κέντρων (καμπαρέ, νάιτ κλάμπ, κοσμικές ταβέρνες κ.λ.π.). Σύμφωνα με το Ν. 2539/97  παρέχεται η δυνατότητα επιβολής με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σε άλλες κατηγορίες καταστημάτων όπως:

α) Τουριστικών ειδών. β. Ειδών λαϊκής τέχνης. γ. Ενθυμίων και δώρων. δ. Ενοικιάσεως σκαφών αναψυχής τοπικού χαρακτήρα, θαλάσσιων ποδηλάτων, ιστιοσανίδων, ειδών χρησιμοποιούμενων στην παραλία. ε. Ειδών που χρησιμοποιούνται στη θάλασσα από τους λουόμενους. στ. Ειδών «σπορ», «σκι» και «ορειβασίας». ζ. Σχολών εκμάθησης θαλάσσιων σπορ. η. Ενοικιάσεις αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων.

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Προτείνεται η επιβολή αυτού του τέλους στα ακαθάριστα έσοδα που πραγματοποιούνται από την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας στο Δήμο της Κω  (ανεξαρτήτως της κύριας έδρας του) από κάθε πρόσωπο που θεωρείται ως επιτηδευματίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Β.Σ.

Οι επιτηδευματίες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες.

Στην 1η Κατηγορία περιλαμβάνονται τα ξενοδοχεία 5*

Στη 2η Κατηγορία περιλαμβάνονται τα ξενοδοχεία 4*

Στην 3η Κατηγορία περιλαμβάνονται οι επιτηδευματίες που άμεσα επωφελούνται από το τουριστικό προϊόν πλην των περιπτώσεων της 1ης κατηγορίας. Συγκεκριμένα σε:  Ξενοδοχεία κλασσικού τύπου. Ξενοδοχεία τύπου Motel ή bungalows. Ξενοδοχεία με την μορφή επιπλωμένων διαμερισμάτων. Χώρους οργανωμένης κατασκήνωσης (camping). Ξενώνες. Τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις ή κατοικίες. Ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επιπλωμένα διαμερίσματα.

Κέντρα Παραθερισμού και Διακοπών Αλλοδαπών, που ιδρύονται με άδεια του ΕΟΤ.

Κάθε  είδους,  μορφής  και  ονομασίας  καταστημάτων  στα  οποία  πωλούνται  για κατανάλωση εντός του καταστήματος ή σε πακέτο φαγητά, ποτά, καφές, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκίσματα εφόσον κατά την άδεια που έχει εκδοθεί, διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα εντός του καταστήματος. Ζυθοπωλείων και μπαρ. Κέντρων  διασκέδασης  και  των  καταστημάτων  των  πιο  πάνω  περιπτώσεων  που λειτουργούν μέσα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Τουριστικών ειδών. Ειδών λαϊκής τέχνης. Ενθυμίων και δώρων.

Ενοικιάσεως σκαφών αναψυχής τοπικού χαρακτήρα, θαλάσσιων ποδηλάτων, ιστιοσανίδων, ειδών χρησιμοποιούμενων στην παραλία. Ειδών που χρησιμοποιούνται στη θάλασσα από τους λουόμενους. Ειδών «σπορ», «σκι» και «ορειβασίας». Σχολών εκμάθησης θαλάσσιων σπορ. Ενοικιάσεις αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων.

Στην 4η Κατηγορία περιλαμβάνονται όσοι επωφελούνται έμμεσα ή σε μικρότερο βαθμό από τον τουρισμό, δηλαδή οι λοιπές κατηγορίες επιτηδευματιών του νησιού. Δεδομένου ότι η οικονομική δραστηριότητα του νησιού στηρίζεται στον τουρισμό τότε οι λοιπές αυτές κατηγορίες επιτηδευματιών επωφελούνται είτε άμεσα με αύξηση του κύκλου εργασιών τους λόγω της ύπαρξης των τουριστών είτε έμμεσα, εξυπηρετώντας τις επιχειρήσεις των άλλων κατηγοριών. Ο δείκτης τουριστών ανά μόνιμο κάτοικο είναι περίπου 25-30 προς ένα, γεγονός που καταδεικνύει την πρόδηλη συνεισφορά τους στην αύξηση του κύκλου εργασιών.

Από τις παραπάνω κατηγορίες εξαιρούνται οι κάτωθι: Επενδυτές σε αγορές τίτλων, δεδομένου ότι δεν έχουν ανταποδοτικότητα. Εισοδηματίες από αστικά ακίνητα. Δημοτικές Επιχειρήσεις

Το τέλος υπολογίζεται με την εφαρμογή συντελεστή επί των ακαθάριστων εσόδων ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει ο επιτηδευματίας, ήτοι:

1η κατηγορία: συντελεστής 0,17%

2η κατηγορία, συντελεστής 0.15%

3η κατηγορία, συντελεστής 0,125%

4η κατηγορία, συντελεστής 0.07%.

Όταν ο επιτηδευματίας ασκεί μικτή δραστηριότητα η οποία εμπεριέχεται και σε παραπάνω από μια κατηγορίες, τότε το τέλος υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε δραστηριότητα.

Με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας για τα ακαθάριστα έσοδα των επιτηδευματιών, τα προσδοκώμενα έσοδα από το τέλος υπολογίζονται σε:

Κατηγορία Επιτηδευματία Συντελεστής επί των ακαθάριστων εσόδων Ακαθάριστα Έσοδα Αναμενόμενα Έσοδα
1η 0,17% 70.000.000,00 119.000,00 €
2η 0,15% 18.000.000,00 27.000,00 €
3η 0,125% 200.000.000,00 250.000,00 €
4η 0,07% 250.000.000,00 175.000,00 €
Σύνολο 571.000,00 €

Οι εκτιμώμενες δαπάνες, οι οποίες καταμερίζονται στο σύνολο του Δήμου, υπολογίζονται σε

 

Α.Α. ΕΙΔΟΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΔΑΠΑΝΗ
1 Τουριστική Προβολή Δήμου Κω 100.000,00
2 Ανάπλαση περιοχής Κρητικών – Β’ φάση 50.000,00
3 Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης και οδού προσπέλασης πεζών στην πλατεία Τιγκακίου 50.000,00
4 Κατασκευή πεζοδρομίων και ηλεκτροφωτισμός στην ευρύτερη περιοχή Μαρμαρίου (περιοχή Αγκιναρωπή έως κεντρική οδό) 55.000,00
5 Ανάπλαση παλαιού πυρήνα Μαστιχαρίου – Πλακόστρωση και ηλεκτροφωτισμός οδών στο πυκνοδομημένο τμήμα οικισμού Μαστιχαρίου 58.000,00
6 Ηλεκτροφωτισμός οδών Δ.Κ. Κεφάλου  & φωτισμός νήσου Αγίου  Νικολάου 100.000,00
7 Ανάπλαση κεντρικής πλατείας και παραλιακού μετώπου Δ.Κ. Καρδάμαινας 58.000,00
8 Προστασία και αντιμετώπιση διαβρωμένων ακτών στο Δήμο Κω, μήκους ακτογραμμής 500Μ και κατασκευή ΣΠΑΑ. 50.000,00
9 Μελέτη αντιμετώπισης των φαινομένων διάβρωσης σε ακτές της νήσου 50.000,00
ΣΥΝΟΛΟ 571.000,00

 

 

 

Η καταψήφιση και οι λόγοι  

 

Καταψήφισε το σύνολο των νέων τελών η Ι. Ρούφα, με βάση την αρχή πως, «η πολιτική δεν είναι αριθμοί, αλλά στάση». Χαρακτήρισε «ληστρικό» το τέλος για τον τουρισμό, εκτίμησε πως, προαναγγέλλεται η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, καυτηρίασε το γεγονός της έλλειψης διαβούλευσης κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι, «έχει μια λογική του ισχυρού απέναντι στον αδύναμη» και ακόμα πως, «η πολιτική της είναι αποκρουστική» για να καταλήξει λέγοντας πως, «οι πολίτες περίμεναν ένα χέρι βοήθειας».

Την περιστολή των δαπανών των Υπηρεσιών ζήτησε ο Γ. Ζερβός, κάνοντας αναφορά σε παλιά πρόταση Μυλωνά ως επικεφαλής της «Συμπαράταξης Ελπίδας» που μιλούσε για «ανακοστολόγηση υπηρεσιών». Αναφέρθηκε στην κατ’ εξακολούθηση μη καταμέτρηση των πραγματικών τ.μ. των ξενοδοχειακών μονάδων, στα τρενάκια του δήμου που δεν λειτουργούν ώστε να αποφέρουν έσοδα. «Είναι μνημειώδης η μεθοδολογία σας» είπε για την πρόταση των μέτρων, καυτηριάζοντας κι αυτός με τη σειρά του την έλλειψη διαβούλευσης. Όσο για τα έργα που – όπως υποστηρίζει η δημοτική αρχή – θα γίνουν από το τουριστικό τέλος, εκτιμά πως «γίνεται ευθεία παράβαση του πνεύματος του φόρου, δεν είναι αναπτυξιακά. Πέραν του ότι, ο φόρος είναι της ίδιας λογικής του ΔΗΦΟΔΩ». Για τα τέλη παρεπιδημούντων, αφού τα χαρακτήρισε ως «ορισμό της διαφυγής εσόδων», πάλι αναφέρθηκε σε μελέτη της Σ.Ε. σύμφωνα με την οποία, ο τζίρος στο νησί είναι γύρω στα 300 εκ. ευρώ, «τη στιγμή που έχουμε τεράστιες  τρύπες στον προϋπολογισμό». Ζήτησε απόσυρση του θέματος για τον τουριστικό φόρο, προκειμένου να συζητηθεί με τους εμπλεκόμενους επιτηδευματίες. Τέλος, για το θέμα των γάμων, έκανε λόγο για «απευθείας πριμοδότηση μεγάλων ξενοδοχείων».

Η Κ. Μακρή ξεκίνησε την τοποθέτησή της με αναφορά στην κυβέρνηση «η οποία έρχεται να αποτελειώσει ότι δεν πρόλαβαν να κάνουν οι προηγούμενοι» και «οδηγεί τους δήμους να προβούν σε επιβολή φόρων και αύξηση τελών», την οποία συνέδεσε με τις προτάσεις της δημοτικής αρχής, η οποία επικαλείται την ανάγκη έργων μέσω της ανταπόδοσης. «Δεν είναι το ποσό που θα δώσει ο δημότης, όσο μικρό κι αν είναι, αλλά η λογική της αύξησης που του επιβάλλετε τη στιγμή που το λαϊκό εισόδημα μειώνεται. Τα ανταποδοτικά τέλη που συζητάμε σήμερα, είναι συνυφασμένα με την πορεία του προϋπολογισμού. Δεν έχετε παρεκκλίνει ούτε εσείς ούτε οι προηγούμενοι από αυτό που σας επιτάσσει κάθε φορά η κεντρική διοίκηση» είπε. Όσο για τα τέλη στους γάμους, εξέφρασε τη θέση πως «πάμε σε πλήρη εμπορευματοποίηση». Αναρωτήθηκε επίσης, γιατί η δημοτική αρχή δεν συντάσσεται με την πρόταση που έχει καταθέσει η παράταξή της για φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%. Κατέληξε λέγοντας: «Όταν το λαϊκό εισόδημα έχει μειωθεί πάνω από 50%, ακόμα και να διατηρείς τα ίδια τέλη, είναι αύξηση».

Από την πλευρά του ο Α. Παυλίδης δήλωσε «δεν ψηφίζω τα τέλη και αυτό διότι, διαφωνώ απόλυτα με την διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων. Είναι δυνατόν σε νησιά που ο πλούτος τους δυσκόλως καταμετράται…. Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουμε τις κεκαλυμμένες επιφάνειες, κυρίως ξενοδοχειακές και να έχουμε ανάγκη να φορολογήσουμε τους μικρούς; Είναι δυνατόν ο δήμος που είναι ο μεγαλύτερος τσιφλικάς, να έχει ανάγκη επιβολής φόρου; Είναι απαράδεκτες οι προτάσεις. Δεν την βλέπω καλά την πρότασή σας για το τέλος του τουρισμού. Δεν μπορεί να θεωρηθεί ανταποδοτικός… θα πέσει…». Όσο για το ότι, η εταιρεία που θα αναλάβει το αεροδρόμιο δεν υποχρεούται να πληρώνει δημοτικά τέλη, πρότεινε να γίνει συνεννόηση για να πληρώνει. «Ό,τι εμείς υφιστάμεθα στις άλλες πόλεις (φορολογία εις τον επισκέπτη μικρού ποσού υπέρ των δήμων), να το εφαρμόσουμε κι εμείς. Ας το τολμήσουμε και αν υπάρχει νομοθετικό κενό, υπάρχει η βουλή… Δεν συμφωνώ με τη διαδικασία που ακολουθήσατε. Αποφύγατε την διαβούλευση με τους επαγγελματο-επιχειρηματίες. Από άλλες πηγές να αντλήσουμε τα 500.000 ευρώ. Άμα δεν μπορούμε να βγάλουμε σ’ αυτή την Κω, ο τσιφλικά της Κω, ο δήμος της Κω, αυτά τα λεφτά, το τις πταίει θα πάρει άμεση απάντηση. Είναι απαράδεκτο, ένα τέτοιο θέμα που είναι μία καινοφανής κίνηση, να γίνεται στο σκότος και στο έρεβος, εν αγνοία των άμεσα ενδιαφερομένων».

 

Αναταραχή από την παρουσία του ΕΒΕΔ

 

Στην προσπάθειά του ο πρόεδρος να αναγνώσει την επιστολή του Παραρτήματος Κω του Επιμελητηρίου, αντέδρασε ο δήμαρχος αποχωρώντας της αιθούσης, διαμαρτυρόμενος για την έκφραση της επιστολής «διαμηνύουμε στον δήμο…». Ο εκπρόσωπος του ΕΒΕΔ Στέργιος Γιαλλίζης, χαρακτήρισε «παραμυθάκι» την εισήγηση της αντιδημάρχου και παράνομο το τέλος για τον τουρισμό. Καυτηρίασε το γεγονός πως δεν συζητήθηκε το θέμα με τους επιχειρηματίες, ανέφερε το αντίξοο, από τη μία τα μέτρα και από την άλλη ο φόρος, ενώ δήλωσε πως, «υπαίτιοι για την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ είναι οι δήμοι που δεν συζητούσαν για την αναμόρφωσή του». Αναρωτήθηκε, πού πήγαν τα λεφτά του ΔΗΦΟΔΩ, τονίζοντας πως «έμμεσα πάτε να επιβάλλετε ένα νέου τύπου ΔΗΦΟΔΩ. Θα σταθούμε απέναντι σε όποιο είδος φόρου επιβάλλετε. Απαράδεκτο να διαχωρίζετε τους επιχειρηματίες σε δύο ταχύτητες. Είμαστε κοντά στον δήμο να τον βοηθήσουμε, αλλά όχι με τέτοιο τρόπο. Αλόγιστη και αδιαφανής η διαχείριση του ΔΗΦΟΔΩ από τους δήμους. Θα εξαντλήσουμε κάποιο μέσο ενάντια σε οποιοδήποτε φόρο θέλετε να επιβάλλετε».

Τη συζήτηση του θέματος έκλεισε ο δήμαρχος, λέγοντας επιγραμματικά πως, πέρσι δεν αυξήθηκε κανένα τέλος, το 50% του ΔΗΦΟΔΩ πήγαινε στην καθαριότητα, φέτος δόθηκαν 1600 ευρώ για κάθε σχολείο από τους ΚΑΠ της τρίτης κατανομής, τα έτη  ‘12, ‘13 και ‘14 δεν εισπράχτηκαν τέλη κοινοχρήστων χώρων. (Έχουν ονοματεπώνυμο αυτοί που δεν πλήρωσαν και αν προκληθώ θα τους ανακοινώσω, είπε), ενώ προχώρησε σε αλλαγή του τέλους για τους γάμους, λέγοντας πως, οι δημότες Κω θα πληρώνουν 50 ευρώ και κλιμακωτά θα μπει τέλος για τους τουριστογάμους.

Από το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΣΤΑΘΜΟΣ

Δείτε την αποχώρηση του Δημάρχου από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και την τοποθέτηση του υπεύθυνου του Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Κω Σ.Γιαλλίζη. Εδώ  να σημειώσουμε πώς μερικούς μήνες αργότερα ο Δήμος της Κω για τον διαγωνισμό του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ δεν έστειλε μειλ στον υπεύθυνο της Κω κ.Γιαζλλίζη αλλά σε κάποιο ανενεργό…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s