Το γινάτι βγάζει μάτι…

ginati.jpg

Αυτή την εμμονή της δημοτικής αρχής στην επίλυση των διαφορών με εργαζόμενους ή δημότες στα δικαστήρια, ειλικρινά, δεν μπορούμε να την καταλάβουμε.

Το ίδιο έγινε και στην πρώτη της θητεία (η οποία εν αντιθέσει με σήμερα ήταν των “παχέων αγελάδων”) . Όμως, μετά την ανώμαλη προσγείωση με το αποτέλεσμα των αμέσως επόμενων εκλογών, άλλαξε άρδην τακτική, επιδιώκοντας συμβιβασμό σε όλες τις ανοιχτές υποθέσεις και φτάνοντας μέχρι την “ιστορική συμφιλίωση” (με ταξιτζήδες κλπ) και το επίσης “ιστορικό” – προεκλογικό “Άλλαξα”.

 

Γιατί αυτή η αναδρομή; Μα, επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται… (ίσως ως φάρσα αυτή τη φορά).

 

Σε όλα τα θέματα που ανέκυψαν σε εργασιακά ζητήματα εργαζομένων (Ενιαίος φορέας, ΔΗΡΑΣ, Συμβασιούχοι καθαριότητας) παρότι θα μπορούσε να επιδιώξει ανθρώπινες και συμβιβαστικές λύσεις, τους έβαλε όλους απέναντι σπρώχνοντάς τους στα δικαστήρια και προκαλώντας (εκ του μη όντως) μια απίστευτη “βεντέτα” με τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Μια παρατεταμένη ψυχοφθόρα διαδικασία για όλους (υποθέτουμε και για τον ίδιο και τους συνεργάτες του) που μόνο την ενότητα και την ηρεμία δεν υπηρετεί.

 

Η πρόσφατη δικαστική απόφαση που δικαιώνει τους 13 εργαζόμενους του ΔΗΡΑΣ είναι η πρώτη ηχηρή καμπάνα. Όσο κι αν προσπαθεί να την αγνοήσει -λόγω πείσματος- και να το τρενάρει όσο πάει “με έφεση και όποια άλλη δικαστική ενέργεια απαιτηθεί…” (κατά δήλωση της Προέδρου του ΔΗΡΑΣ). Την απόφαση αυτή θα την ξαναβρούμε μπροστά μας. Ακόμα και αν θεωρεί ότι μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση ο ίδιος μπορεί να βρίσκεται αλλού… Η ζημιά για την υστεροφημία του ιδίου και της παράταξης (που ως συλλογικότητα ασφαλώς και θα έχει συνέχεια) θα έχει γίνει. Το χειρότερο είναι ότι θα κληθεί να την πληρώσει ο δήμος. Δηλαδή όλοι εμείς (αν και σε περίπτωση δικαίωσης των 13 και στο εφετείο, οι γνωρίζοντες λένε ότι μπορεί να καταλογιστούν και προσωπικά σε όσους προσέφυγαν κατά της πρωτόδικης απόφασης). Καλό θα ήταν λοιπόν να βγουν και να πουν από τώρα ποιος θα επιβαρυνθεί το τελικό κόστος σε περίπτωση τελεσίδικης δικαίωσης των εργαζομένων.

 

Όταν ήταν στην μειοψηφία ορθώς έκρουε των κώδωνα του κινδύνου στην προηγούμενη δημ. αρχή, όταν κι εκείνη διακατεχόμενη με το σύνδρομο και την αλαζονεία της εξουσίας δεν λογάριαζε ούτε επιθεωρητές περιβάλλοντος, ούτε “εκατοσταριές” πρόστιμα προκειμένου να πετύχει το σκοπό της (Ζηνί, Θερμά κλπ). Τώρα, δυστυχώς, θεωρώντας ότι και ο ίδιος είναι παντοδύναμος, χωρίς ισχυρό αντίπαλο (μια με το συντριπτικό αποτέλεσμα των εκλογών, την άλλη με το “μέσα πάμε καλά” του μεταναστευτικού) οδηγείται σε τραγικά λάθη, τα οποία φοβόμαστε ότι θα συνειδητοποιήσει όταν θα είναι πλέον αργά…

 

Το επιχείρημα ότι ήταν αδύνατο να βρεθεί συμβιβαστική λύση, στοχοποιώντας τους 13 εργαζόμενους στον ΔΗΡΑΣ ως “τεμπέληδες” και “αντιπαραγωγικούς”, είναι σαν να βγάζει όλους τους υπαλλήλους του δήμου και του δημοσίου, που συνεχίζουν να εργάζονται στο ίδιο μοτίβο σε όλες τις υπηρεσίες: “τεμπέληδες και “άχρηστους”. Σαν να ανακάλυψε δηλ. ξαφνικά την Αμερική… Αν είναι έτσι να μας το πει. Αντιθέτως, ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία δηλώνει το ακριβώς αντίθετο για όλους τους υπόλοιπους (πχ στην πίτα των εργαζομένων στο κλειστό γυμναστήριο, ή στο δημ. συμβούλιο κλπ) αναγνωρίζει το έργο τους εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς αυτούς. Μην τρελαθούμε κιόλας.

 

Θα μπορούσε εύκολα να τους διαχειριστεί θετικά αν δεν κυριαρχούνταν από το “γινάτι” που λέγαμε. Από τους 13 εργαζόμενους οι 3 βγαίνουν στην σύνταξη. Θα μπορούσε να μετακινήσει κάποιους και να κρατήσει τους απολύτως απαραίτητους με μια ελαστική αναπροσαρμογή των 150χιλ. ευρώ ετησίως που έτσι κι αλλιώς δίνει (ή θα δώσει) παραπάνω (με άλλους τρόπους) σε εξωτερικούς συνεργάτες κλπ για τη λειτουργία της τηλεόρασης. Και να τους έβαζε να δουλέψουν με φιλότιμο και κίνητρα για την αύξηση των εσόδων τους. Όπως δηλαδή θεωρούμε ότι γίνεται και στις άλλες υπηρεσίες του δήμου και του δημοσίου. Ειδάλλως, να τους καταργήσουμε όλους ως “αντιπαραγωγικούς”…

 

Μακάρι (πρωτίστως για το καλό του τόπου και όλων μας) να διαψευσθούμε αυτή τη φορά, αλλά δεν το βλέπουμε…

http://aegeanews.gr/default.asp?id=27&lg_id=1&Records=Details&_id=420138

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s