Δημοψήφισμα για το αν είναι οι πρόσφυγες άνθρωποι;

2358610

Με μία απόφαση για την τέλεση δημοψηφίσματος, ο δήμαρχος της Κω προσπαθεί να βάλει τους κατοίκους του νησιού, να αποφασίσουν για ένα θέμα που άπτεται της συνολικής πολιτικής του κράτους στο φλέγον θέμα του προσφυγικού.
Εξίσου αδιανόητο είναι το γεγονός ότι ο δήμαρχος προσπαθεί να βάλει τον λαό της Κω να ψηφίσει, σε ένα δημοψήφισμα, που επί της ουσίας θέτει το τραγικό ψευτοζήτημα για το αν οι πρόσφυγες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως άνθρωποι ή όχι!

Αυτό γιατί η κατασκευή και η λειτουργία του κέντρου υποδοχής (HOTSPOT) θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους και θα δημιουργήσει συνθήκες ασφαλείας και αξιοπρεπούς διαμονής των ανθρώπων που φτάνουν στο νησί, κάτι που φαίνεται να μην το έχουν πληροφορηθεί επαρκώς οι κάτοικοι του νησιού.

Στο αντίποδα ο δήμαρχος προτείνει ένα απλό κέντρο καταγραφής το οποίο φυσικά δεν χρηματοδοτείται.

Το δημοψήφισμα θα διχάσει ακόμα περισσότερο την κοινωνία ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, ήταν η άποψη του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκου Μυλωνά, που διαφώνησε.
Πρέπει επίσης να επισημανθεί πως η διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Προβλέπει μόνο δύο ειδών δημοψηφίσματα για σοβαρά εθνικά θέματα και για νομοσχέδια που έχουν μεν ψηφιστεί αλλά ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

Συγκεκριμένα το Άρθρο 44, παράγραφος 2 του Συντάγματος αναφέρει:

«O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.

Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.»

Ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, προβλέπει βέβαια τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος σε περιπτώσεις που οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές θέλουν να λάβουν απόφαση για σοβαρά θέματα που ανήκουν στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων τους, ωστόσο σε κάθε περίπτωση αντικείμενα τοπικών δημοψηφισμάτων δεν μπορούν να αποτελούν τα θέματα εθνικής πολιτικής, καθώς και εκείνα που συνιστούν περιφερειακές και νομαρχιακές αρμοδιότητες.

Συνταγματολόγοι μάλιστα τονίζουν πως τα τοπικά δημοψηφίσματα μπορούν να οργανωθούν σύμφωνα με το υφιστάμενο συνταγματικό πλαίσιο, ουσιαστικά και μόνο ως συμβουλευτικά.

Αξίζει δε να αναφερθεί πως μέχρι σήμερα δεν έχει διενεργηθεί ποτέ τοπικό δημοψήφισμα.

Εν τω μεταξύ δημότης του νησιού κατήγγειλε στην εφημερίδα των Συντακτών ότι λίγοι «διαμαρτυρόμενοι», με τη συμμετοχή ακροδεξιών στοιχείων, κάνουν μεγάλη φασαρία, με αποτέλεσμα να έρθουν και τα ΜΑΤ, προσθέτοντας ότι πολλοί κάτοικοι δεν γνωρίζουν καν σε τι ακριβώς αντιδρούν.

Το μέλος δε της Κίνησης Αλληλεγγύης της Κω, Γ. Χαρτοφίλης, τόνισε στην Efsyn.gr ότι «η δημιουργία του κέντρου είναι μονόδρομος σύμφωνα και με τον νόμο, ενώ η πλειοψηφία των κατοίκων ουσιαστικά δεν έχει αντίρρηση.

Είναι για όλους προτιμότερο, εφόσον οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να φτάνουν και στην Κω, να υπάρχει ένας ανθρώπινος χώρος που να λειτουργεί με κατάλληλες υποδομές, αντί να επαναληφθούν οι σκηνές αθλιότητας του περασμένου καλοκαιριού».

 

(φωτο αρχειο eurokinissi)

http://www.koutipandoras.gr/article/161844/kos-dimopsifisma-gia-einai-oi-prosfyges-anthropoi

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s