Γιώργος Κατσάβαρος:Μένουμε Ευρώπη !!!

11209349_10204311711383822_2009782968639384560_n

Η κοσμοπολίτισσα Κως, το νησί της ευδαιμονίας, που ήταν επί δεκαετίες πρότυπο ανάπτυξης και προόδου, ξανά στο προσκήνιο, για πολλοστή φορά τον τελευταίο χρόνο, με αρνητικό τρόπο. Ήταν κάτι σαν το ομότιτλο βιβλίο του Gabriel Garcia Marques «Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου». Τα πράγματα είναι οριακά γι’ αυτό από εδώ και πέρα έχουμε όλοι χρέος και ευθύνη (πολιτικοί, κοινωνικοί, επαγγελματικοί παράγοντες αλλά και οι απλοί πολίτες) να μην επιβεβαιωθεί ο τίτλος ως πραγματικότητα.

πολύ καιρό παίζαμε «την κολοκυθιά»

Εδώ και καιρό, η συντριπτική πλειοψηφία κατοίκων και επαγγελματιών, ειδικά υπό το φόβο επερχόμενης οικονομικής καταστροφής, με πρόσφυγες ανθρώπους διάσπαρτους στην πόλη, ζητούσε λύση στο αδιέξοδο που έζησε. Ήταν από καιρό σαφές ότι δε μπορεί να παραταθεί. Οι διαφορετικές απόψεις γνωστές. Οι αντιδράσεις επίσης γνωστές. Η διελκυστίνδα του Δήμου είχε φτάσει μέχρι τις Βρυξέλλες. Το πώς θα λυνόταν ήταν επίσης σαφές. Όπως ορίζουν οι νόμοι. Για την Πολιτεία άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Ουσιαστικά όπως και αν το βαπτίζαμε ένας είναι ο τρόπος. Είτε το πούμε ΚΕΠΥ, είτε hot spot, είτε camping ή Πάρκο Φιλοξενίας.

με το μαχαίρι στο κόκκαλο

Ειδικά όταν οι πιέσεις από την Ευρώπη έγιναν από ασφυκτικές έως απειλητικές, για έξοδο της χώρας από την Shengen, και αποφασίστηκε να περάσει στο στρατό η κύρια ευθύνη, άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Γι αυτό και η τελική εξέλιξη, με την έναρξη κατασκευής του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ ή hot spot, ας το λέει ο καθένας όπως θέλει) σε ανενεργό στρατόπεδο, προκάλεσε ποικίλα συναισθήματα. Συναισθήματα ανακούφισης, στη μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας που αγωνιούσε για τη λύση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος. Απογοήτευσης, σε όσους έχουν πειστεί ότι θα κάνει κακό, παρότι δεν υπήρξε ρεαλιστική αντιπρόταση. Παρεμπιπτόντως ανακουφίστηκαν και οι γείτονες των περιοχών που είχαν προταθεί (Λινοπότη, Σελβέρι κλπ) ενώ απογοητεύτηκαν οι νέοι γείτονες. Στον ίδιο άξονα, φυσικό είναι να απογοητεύτηκαν και όσοι κινούνταν στη λογική του «τίποτα, πουθενά». Οι ίδιοι ήρθαν σε αδιέξοδο με το να συγκεντρώνονται από το ένα μέρος στο άλλο, αντιδρώντας σε κάθε τέτοια λύση. Το κατάλαβαν ή όχι, συνειδητά ή ασυνείδητα, έγιναν μέρος του προβλήματος.

επηρέασαν πολλά για να αρθεί το αδιέξοδο

Στην άρση του αδιεξόδου, εκτός από την πίεση της Ευρώπης, ουσιαστικά βοήθησαν πολλές εξελίξεις. Πρώτη, κατά σειρά, η αλλαγή στάσης της δημοτικής αρχής. Παρά τις μεγάλες ευθύνες της για την όξυνση της κατάστασης, κατέληξε να προτείνει 10 θέσεις αποδεχόμενη την αναγκαιότητα δημιουργίας υποδομής. Αν αυτή η αλλαγή στάσης ήταν προϊόν συνειδητής επιλογής, αδιεξόδου ή πίεσης των πραγμάτων μικρή σημασία έχει, το αποτέλεσμα μετράει.
Δεύτερη σημαντική εξέλιξη που βοήθησε, η αποδοχή από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Ναθαναήλ της αναγκαιότητας δημιουργίας δομής και η απόφασή του να παραχωρήσει ακίνητο της Μητρόπολης γι’ αυτό το σκοπό, ασχέτως αν δεν προχώρησε για άλλους λόγους.
Τρίτη σοβαρή εξέλιξη, η τοποθέτηση του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη υπέρ της δημιουργίας των hot spot σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας. Ουσιαστικά ανήγαγε το μεταναστευτικό – προσφυγικό σε ζήτημα εθνικής σημασίας, δίνοντας την αναγκαία στήριξη στην κυβέρνηση.
Επιπλέον, ιδιαιτέρως σημαντική σε θετική κατεύθυνση ήταν η στάση των επαγγελματικών φορέων του νησιού που κινητοποιήθηκαν αντιλαμβανόμενοι ότι έρχεται μεγάλη ζημιά.

αναγκαία η αυτογνωσία

Για το ότι δεν έπρεπε να εξελιχτούν τα πράγματα με αυτό τον τρόπο θα συμφωνήσουν οι περισσότεροι. Μερίδιο ευθύνης ανήκει σε πολλούς. Κύρια ευθύνη συνολικά για το μεταναστευτικό φέρνει η κυβέρνηση που καθυστέρησε. Μάλλον υποτίμησε την εξέλιξή του. Τοπικά όμως, στην Κω, δυστυχώς η πολιτική ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής λειτουργεί ανασταλτικά. Η πολιτική ανικανότητα σε τέτοιες θέσεις και σε τέτοιες εποχές μόνο δεινά φέρνει.
Ουσιαστικά η Κως, όλοι εμείς, ένα ερώτημα έχουμε να απαντήσουμε. Όποιοι φτάνουν στο νησί, όσοι κι αν είναι, θα μένουν στο λιμάνι και στα πάρκα της πόλης, όπως πέρυσι, ή σε ένα οργανωμένο ελεγχόμενο χώρο;

χρειάζονταν ή όχι τα ΜΑΤ;

Επειδή το κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, κακή εξέλιξη σε όλα αυτά ότι χρειάστηκε η παρουσία ΜΑΤ για να επιβληθεί μια λύση λογικής. Ακόμα χειρότερη εξέλιξη η βία που ασκήθηκε σε βάρος πολιτών και ειδικά σε λειτουργούς της ενημέρωσης. Πρωτόγνωρα πράγματα για την τοπική κοινωνία, αν και αναμενόμενα για τους υποψιασμένους που έχουν βρεθεί απέναντι σε ΜΑΤ. Και για να το ξεκαθαρίζουμε. Τα ΜΑΤ είναι εργαλεία της Πολιτείας, της εξουσίας, όπως κι αν το δει καθένας. Οφείλουν να λειτουργούν στο πλαίσιο των νόμων. Κάθε υπέρβαση σε βάρος πολίτη πρέπει να τιμωρείται και ευτυχώς στην περίπτωση της Κω διατάχθηκε ήδη ΕΔΕ, δίνοντας το μήνυμα. Από την άλλη όμως δε σημαίνει ότι κάθε διαμαρτυρόμενος μπορεί να ξεφεύγει από το όριο των νόμων. Ότι ισχύει στη μία περίπτωση ισχύει και στην άλλη.

Υ.Γ.1 Στα γεγονότα του Σαββάτου στο Πυλί δε θα έπρεπε να υπάρχει Εισαγγελέας; Ποιος εγγυάται την εφαρμογή της νομιμότητας από όλες τις πλευρές; Θυμάμαι τον περασμένο Ιούλιο όταν μεγάλη αστυνομική δύναμη ήρθε να συλλάβει στις 5μιση το πρωί τους επώνυμους και γνωστούς σε όλους εργαζόμενους του ΔΗΡΑΣ στο ΑΚΤΑΙΟΝ, μετά από μήνυση του κ. Δημάρχου, έγινε παρουσία Εισαγγελέα. Σε αυτή την περίπτωση γιατί όχι;

Υ.Γ.2 Αν όχι υποβολιμαία είναι σίγουρα άδικη η στοχοποίηση του συμπατριώτη μας Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Καματερού. Προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να βρεθεί λύση, άνοιξε το διάλογο, δεν εισακούστηκε. Όλα τα άλλα είναι θέμα Ευρωπαϊκής και κυβερνητικής πολιτικής. Δε χρειάζονται στη μικρή κοινωνία μας προσωπικές επιθέσεις, γνωριζόμαστε και δεν πρέπει ο ένας να βγάλει το μάτι του άλλου, διότι όλα επιστρέφονται σε αυτή τη ζωή.

Υ.Γ.3 Οι σώφρονες κάτοικοι της Κω πρέπει να βοηθήσουν να πρυτανεύσει η λογική, να ηρεμήσει η κατάσταση. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Αν υπήρχε θα είχε εφαρμοστεί από καιρό. Να ησυχάσουν τα ξαναμμένα πνεύματα για να μη δούμε χειρότερα.

Γ Κατσάβαρος «ΓΝΩΜΗ» «Βήμα της Κω» 9 2 2016

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s