Γ.Κατσάβαρος:Η χρονιά της ήττας.

11209349_10204311711383822_2009782968639384560_n

Λίγες μέρες απομείνανε για να μας αποχαιρετίσει το 2015. Φεύγει δίχως να προκαλεί νοσταλγία, κάπως βιαστικά. Είναι κι αυτός ο χειμώνας που δε λέει να έρθει. Να θυμίσει τέλος πάντων ότι ο χρόνος, κάθε χρόνος, έρχεται και φεύγει με βροχές, χιόνια και κρύα. Παρόλα αυτά ο χρόνος τελειώνει και όλοι, λίγο πολύ, ψάχνουμε αιτίες και αφορμές να δούμε με περισσότερη αισιοδοξία τη νέα χρονιά.
Λίγο το κλίμα των ημερών που θέλει να είναι πιο χαρούμενο, οι σχολικές διακοπές, οι φοιτητές που γυρνάνε σπίτι, οι ευκαιρίες για παραπάνω κουβέντα με φίλους, όλα το ίδιο δείχνουν. Διάθεση και ελπίδα για κάτι καλύτερο.
Έτσι λοιπόν, στο ίδιο πνεύμα, ας μη γκρινιάξουμε στο τελευταίο σημείωμα της χρονιάς που φεύγει. Ας δούμε με ρεαλισμό, αλλά πιο αισιόδοξα, συνθήκες και καταστάσεις. Ας φωτίσουμε όψεις που δε φαίνονται με την πρώτη ματιά. Έτσι κι αλλιώς …ο χρόνος τελειώνει.

τι μας περιμένει το 2016

Πολλοί λένε ότι το 2016 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Άλλοι πάλι ότι θα σηματοδοτήσει την αφετηρία αλλαγής πορείας. Στην περιοχή, στην Ευρώπη, στην πατρίδα μας.
Ας τα δούμε κάπως αναλυτικά, με μια ευχή στην κάθε περίπτωση. Τι μπορούμε να περιμένουμε;
Στην Ευρώπη μπορεί να δούμε επιμέρους αλλαγές αλλά δύσκολα συνολική αλλαγή πορείας. Υπάρχουν όμως ενδείξεις, από καιρό, ότι κάτι πάει να αλλάξει. Το βέβαιο είναι πως η Ευρώπη, στο σύνολό της, λειτουργεί πλέον αυτιστικά, κλεισμένη στον εαυτό της δείχνει μια απρόσμενη ανικανότητα να προσαρμοστεί στο κόσμο που αλλάζει. Το κατάφερε σε σημαντικό βαθμό μετά τη διάλυση του σοβιετικού μπλόκ αλλά σήμερα δείχνει ανήμπορη. Οι αντιφάσεις κυριαρχούν στο εσωτερικό της. Η κυριαρχία των συντηρητικών δυνάμεων μέχρι πέρυσι αδιαμφισβήτητη.
Παρόλα αυτά κάτι αλλάζει. Από τη μια πολιτικές εξελίξεις με δημοκρατικό, ανθρωποκεντρικό, πρόσημο σε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, από την άλλη συντηρητική στροφή σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Αντιφατικές εξελίξεις, οι δύο όψεις του ίδιου προβλήματος. Η κόκκινη γραμμή και στις δύο περιπτώσεις είναι η πολιτική της λιτότητας που βουλιάζει στην ανέχεια και ανασφάλεια πολίτες και λαούς. Ευρώπη δίχως δουλειές, κοινωνικές παροχές και ασφάλεια παραπέμπει στην Ευρώπη του εθνικισμού, σε παλιές εποχές που γέννησαν μεγάλες καταστροφές και έφεραν απερίγραπτη οδύνη σε εκατομμύρια ανθρώπους. Μπορεί να επαναληφθούν τα ίδια; Δύσκολο μεν αλλά όχι αδύνατο. Εξαρτάται και από εμάς.

αλλαγή πορείας το 2016

Στην Ελλάδα το 2015 έφερε σημαντικές πολιτικές αλλαγές. Οι πολίτες χρειάστηκε να αποφασίσουν τρείς φορές για τις εξελίξεις. Εκλογές, ρήξεις, συγκρούσεις σηματοδότησαν το χρόνο που τελειώνει. Ήταν επίσης μια χρονιά γεμάτη αντιφάσεις. Η χρονιά της ελπίδας, της αισιοδοξία και της ματαίωσης ταυτόχρονα. Η χρονιά της ωρίμανσης. Παρόλα αυτά, όσα βρίσκονται σε εξέλιξη, υπό όρους και συνθήκες μπορεί όντως να σηματοδοτήσουν την απαρχή μιας νέας πορείας, με δυσκολίες, ανάποδες στροφές αλλά και ελπίδες.
Υπάρχουν δυο τρία στοιχεία που θα αποδειχτούν καθοριστικά, με επίγνωση ότι για τους πολλούς οι αντοχές έχουν εξαντληθεί. Το αίσθημα δικαίου, που έλειψε για χρόνια στην ελληνική κοινωνία, είναι ένα από αυτά. Αν νιώσει ο απλός πολίτης πως το βάρος δεν πέφτει μονομερώς θα εξαντλήσει την υπομονή του. Αν δει φως στο βάθος του τούνελ, ότι κάτι πάει να αλλάξει και για αυτόν, ότι ανοίγουν δουλειές, ότι μπορεί να ελπίζει ξανά, τότε πολλά θα αρχίσουν να φτιάχνουν. Αν η κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα και οι θεσμοί της Πολιτείας δείξουν ολιγωρία, έλλειψη αντίδρασης σε πραγματικά προβλήματα και καθεστωτική συμπεριφορά τότε το τραίνο κινδυνεύει να εκτροχιαστεί.

η Κως σε vertigo*

Για την Κω το 2015 ήταν ιστορική χρονιά. Η χρονιά των προσφύγων και μεταναστών. Του μαζικού προσφυγικού ρεύματος που ταρακούνησε την τοπική κοινωνία. Η χρονιά της αποκάλυψης για πολλούς.
Ταυτόχρονα ήταν η χρονιά της ήττας. Στην παγκόσμια εικόνα του νησιού και στον τουρισμό. Από τη θετική τουριστική πορεία μέχρι το 2014 στην αρνητική πορεία του 2015. Κι αυτό δεν έχει να κάνει απλώς με νούμερα αλλά με τρείς σημαντικές αλλαγές που θα χρειαστεί πολύ δουλειά για να αναστραφούν.
Εκτός από τους κακούς χειρισμούς στο μεταναστευτικό ζήτημα, η απώλεια των μισών πτήσεων της Ryan Air, η μεγάλη μείωση των Ρώσων τουριστών και η πτώση της κρουαζιέρας αποτελούν αρνητικούς δείκτες για το μέλλον.
Για αυτό, αν ήταν μια φορά δύσκολο το 2015 η ερχόμενη χρονιά προβλέπεται πολύ δυσκολότερη, σε όλα τα επίπεδα. Οι συνέπειες του 2015 θα αποκρυσταλλωθούν το 2016. Το ζήτημα είναι να μη γίνουν πολύ χειρότερα τα πράγματα. Οι κακοί χειρισμοί του 2015 που έχουν μετατρέψει την πόλη σε κατασκήνωση είναι σίγουρο ότι θα έχουν συνέπειες. Θα το πληρώσουμε, λίγο, πολύ ή περισσότερο. Δυστυχώς οι έχοντες την ευθύνη αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Θετικό όμως το γεγονός, έστω αργά, ενεργοποίησης των κοινωνικών δυνάμεων, των επαγγελματικών Φορέων που βγαίνουν μπροστά. Ίσως έχουμε μια τελευταία ευκαιρία να αλλάξουμε πορεία. Να σηματοδοτήσουμε το 2016 ως χρονιά κατανόησης και αλληλεγγύης. Οι εξελίξεις είναι μπροστά αλλά …ο χρόνος τελειώνει!!!

Vertigo (βέρτιγκο) = απώλεια προσανατολισμού, η αίσθηση της περιστροφής.

Γ. Κατσάβαρος «ΓΝΩΜΗ» «Βήμα της Κω» 29 12 2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s