Γ.Κιάρης:Πως βγήκε η φράση “παίζουμε την κολοκυθιά”; (Από τη ΜΗ ανάληψη ευθύνης στην Κω…)

timthumbOVKCW0XM.jpg

Αυτά που συμβαίνουν στην Κω με τη ΜΗ ανάληψη ευθύνης και τη ΜΗ διαχείριση του μεταναστευτικού δεν έχουν προηγούμενο.Είναι ο πιο ακριβής και παραστατικός ορισμός της φράσης “παίζουμε την κολοκυθιά…”

Γιατί, ότι τραβάμε και θα τραβήξουμε (στον τουρισμό και την τοπική οικονομία) φταίει πρωτίστως το “ξερό μας το κεφάλι…” Το -40% στις προκρατήσεις, έγινε -55% και πάει λέγοντας (μέσα Ιανουαρίου “κλειδώνουν” και οι πτήσεις και άντε μετά βρείτε αεροπλάνα και τουρίστες…) Και όλα αυτά γιατί; Όχι φυσικά γιατί χαρακτηριστήκαμε -σύμφωνα με την τελευταία “καραμέλα”-“νησί του hot spot” (αυτό έγινε τώρα, 2 Δεκεμβρίου), αλλά επειδή είμαστε το πιο διάσημο “hot spot” ή μάλλον “χύμα-σποτ” (όπως θα ‘λεγε και ο φίλος Γιώργος) μέσα στην πόλη από το καλοκαίρι βγάζοντας τα μάτια μας μόνοι μας. Και το χειρότερο είναι πως με το “ΟΧΙ σε ΟΛΑ” πηγαίναμε φιρί-φιρί να τα βγάλουμε μια και καλή… (βασιζόμενοι στις εμμονές κάποιων που βαυκαλίζονται ότι έτσι θα πέσει η κυβέρνηση…)

 

Από τον Απρίλη φτάσαμε στον Γενάρη και στο -55%, για το αυτονόητο: Βρείτε χώρο…

Ευτυχώς, φαίνεται πως μετά τις διακριτικές και διπλωματικές παρεμβάσεις των φορέων που άρχισαν να συνειδητοποιούν τι πάει να γίνει αρχίζουν σιγά-σιγά να “σπρώχνουν” τα πράγματα στην κατεύθυνση του αυτονόητου που “φωνάζαμε” από τον περασμένο Απρίλιο: “βρείτε χώρο…”

Και όπως πολύ σωστά τέθηκε στην απόφαση της γενικής συνέλευσης της ένωσης ξενοδόχων (παρουσία τουριστικών πρακτόρων και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Π. Αβρίθη): “Πρέπει ο Δήμος Κω να βγει μπροστά και να προτείνει το χώρο που θεωρεί κατάλληλο ώστε να μην αφήσουμε οποιαδήποτε περιθώρια λάθος επιλογής από τους κυβερνητικούς που δεν γνωρίζουν τις ιδιαίτερες ανάγκες του νησιού μας”.

Το είπε ακόμα, όσο πιο καθαρά γινόταν, ο Τέλης στο Δημ. Συμβούλιο: “Αν σου έρθουν 100 ΜΚΟ και κατεβάζει η κάθε μία κοντέινερ σε κάθε πάρκο τι θα κάνεις; θα τρέχεις να τους κυνηγάς; Εγώ θα έβαζα κάθε μια στη θέση που συμφέρει τον τόπο…”

 

 

54 στρέμματα έκταση με τόσες πυρκαγιές, τώρα θα γίνει η “έκρηξη μεθανίου…”

Άλλωστε και η πρόταση του πρώην ΧΑΔΑ της Κω, στην περιοχή του Αγ. Βασιλείου αυτό το νόημα είχε. Και παρά την προσπάθεια αποδόμησης της: “πάνω στα σκουπίδια θα τους βάλετε;”, “δεν μπορούν να γίνουν κατασκευές”, “θα γίνει έκρηξη μεθανίου…” κλπ.

Λες και δεν έχει ξαναπάρει φωτιά ο σκουπιδότοπος εκεί πάνω… (μην τρελαθούμε τώρα, ρωτήστε την πυροσβεστική που βαρέθηκε να τρέχει κάθε τόσο…) ή ότι στα 54 στρέμματα έκτασης και με πλαϊνή ΚΜ του δημοσίου, θα πήγαιναν “να κτίσουν διώροφα” πάνω στα σκουπίδια… Και δεν μπορούν, εκεί που τώρα βόσκουν πρόβατα, να βρούνε ένα γήπεδο για τα λυόμενα και τα αντίσκηνα, ώστε να έχουν ένα συγκεκριμένο μέρος εκτός πόλης όπου θα μεταφέρουν, με λεωφορεία που σιγά-σιγά αυξάνονται για να σιτίζουν και να περιθάλπουν εκεί τους ταλαίπωρους αυτούς ανθρώπους, μακριά από την πόλη και τον τουρισμό).

 

Ο σκοπός λοιπόν των φορέων ήταν αυτός και μάλλον επιτεύχθηκε. Να θέσουν όλους τους υπεύθυνους (δήμο-κυβέρνηση-περιφέρεια) προ των ευθυνών τους και να σταματήσουν, επιτέλους, το “κρυφτούλι” και την “κολοκυθιά”.

Εκτάσεις είτε του δήμου, είτε του δημοσίου, υπάρχουν “μέχρι και την Ατσιγγάνα πάνω”. Και αν ο κίνδυνος είναι να “μην το προτείνει ο δήμος γιατί στο τέλος θα του φορτώσουν την ευθύνη”, να το προτείνουν (ακόμα και να υπογράψουν) οι φορείς που δεν φοβούνται κανένα πολιτικό κόστος και μπορούν να ζυγίζουν τα πράγματα βλέποντας ότι έτσι και επαναλάβουμε το ίδιο τραγικό λάθος του περασμένου καλοκαιριού, η ολοκληρωτική καταστροφή της τουριστικής Κω θα είναι γεγονός…

 

Για δε την περίπτωση -όπως ανέφερε ο δήμαρχος στο δημ. συμβούλιο- που ο δήμος επιλέξει τελικά να διενεργήσει τοπικό δημοψήφισμα: ΟΧΙ ή ΝΑΙ σε ΚΕΠΥ- hot spot…(είτε για να χρονοτριβήσει ακόμα περισσότερο -όπως εκτίμησε η Ι. Ρούφα- ώστε να φτάσουμε στο καλοκαίρι και να μην γίνει πάλι, τίποτα). Τότε, θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά ότι είναι, “δίκοπο μαχαίρι” γι’ αυτόν. Διότι αν επικρατήσει το ΝΑΙ (με τη λογική της απομάκρυνσης της καταγραφής εκτός πόλης και με όλες τις παρατάξεις -ακόμα και του Τέλη που τον στήριξε στον δεύτερο γύρο, απέναντι) τότε σε κάθε ευκαιρία θα ακούει από τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι “έχει χάσει την δεδηλωμένη…” και αυτό θα είναι, ότι χειρότερο…

 

Και οι “όμηροι” του Λινοπότι

  • Και μία ακόμα παράμετρος: Αν συνεχιστεί το παιχνίδι της “κολοκυθιάς” και δεν βρεθεί μια λογική λύση, οι ταλαίπωροι κάτοικοι και οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση του Λινοπότι (εφόσον το ΦΕΚ συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ), αναγκαστικά θα παραμείνουν σε κατάσταση “ομηρίας”, όχι μέχρι το Πάσχα με σούβλισμα του οβελία εκεί… Αλλά μέχρι όσο πάει, με ότι αυτό συνεπάγεται…
aegeanews.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s