ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Κω για επιβολή τέλους στους πολιτικούς γάμους

timthumbRDXYCTMP.jpg

Με απόφαση που εξέδωσε χθες ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ακυρώθηκε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Κω με την οποία επιβλήθηκε τέλος (χαράτσι) στους πολιτικούς γάμους!

Όπως εκτίθεται στην απόφαση:
«Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 4 και 5 του Π.Δ. 391/82 ορίζεται σαφώς ότι η άδεια γάμου αλλά και η αίτηση για τη χορήγησή της δεν υπόκεινται σε δημοτικά τέλη (παρά μόνο σε τέλος χαρτοσήμου καθορισμένο με το άρθρο 18 του Ν. 2459/1997), ενώ ο δήμαρχος οφείλει να μεριμνά για την κατάλληλη διαρρύθμιση και διακόσμηση της αίθουσας με σκοπό την εξασφάλιση της δέουσας επισημότητας.

Ακόμα σύμφωνα με το μέρος Π, παρ. 7 του άρθρου 75 του Ν. 3463/2006, η χορήγηση της άδειας πολιτικού γάμου και η τέλεσή του, αποτελεί αρμοδιότητα κρατικού χαρακτήρα, ανατεθείσα στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ. Ειδικότερα, βάσει της εγκυκλίου 2/2007/14.1.2005 του Υπουργείου Εσωτερικών τόσο η έκδοση της άδειας όσο και η ίδια η διαδικασία τέλεσης πολιτικού γάμου, δεν μπορεί να υπόκεινται σε τέλη δεδομένου ότι συνιστούν υποχρεωτικές αρμοδιότητες κρατικού χαρακτήρα που έχουν ανατεθεί στους ΟΤΑ Α’ βαθμού. Ακόμα βάσει της ίδιας εγκυκλίου, η νομιμοποίηση των ανταποδοτικών τελών, εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από το ρητό προσδιορισμό της ειδικής ωφέλειας που απορρέει για τους υπόχρεους και από την επαρκή αιτιολόγηση του ύψους των τελών, που να στοιχειοθετείται με αναλυτικό προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων, προκειμένου να είναι δυνατός ο έλεγχος της τήρησης της αρχής της ανταποδοτικότητας.

Από τα ανωτέρω, συνάγεται ότι η κάλυψη της δαπάνης που προκύπτει, λόγω της απασχόλησης του προσωπικού ή της διαρρύθμισης – διακόσμησης της αίθουσας προς εξασφάλιση της απαιτούμενης επισημότητας, εντάσσεται στις υποχρεώσεις του Δήμου, που απορρέουν από την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Επιπλέον, στο Α.Π. 35900/14-9-2009 απαντητικό έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με την επιβολή τέλους για την τέλεση πολιτικών γάμων, και ειδικότερα, αναφορικά με τη δυνατότητα επιβολής ανταποδοτικών τελών, διευκρινίζονται τα εξής: «είναι δυνατόν, αφού εξασφαλιστεί κατ’ αρχήν ότι η υπηρεσία παρέχεται κατά τον προσήκοντα τρόπο και ατελώς, να καθοριστεί, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, τέλος για επιπλέον ειδικές παροχές προς τους μελλόνυμφους πολίτες και τους καλεσμένους τους κατά τη διεξαγωγή του πολιτικού γάμου (όπως ζωντανή μουσική/ ορχήστρα, παροχές εστίασης προς τους καλεσμένους, ειδικός ανθοστολισμός κλπ) κατά τις διατάξεις του άρθρου 19 του ΒΛ 24/20-1958. Σε κάθε περίπτωση όμως οι παροχές αυτές δεν πρέπει να σχετίζονται με τη διακόσμηση του χώρου προς εξασφάλιση της επισημότητας του ή να είναι σχετικές με τις ώρες τέλεσης του γάμου (π.χ. απογευματινές ώρες έναντι πρωινών). Η επιλογή για τέλεση πολιτικού γάμου κατ’ αυτόν τον τρόπο πρέπει να είναι απολύτως προαιρετική για τους ενδιαφερόμενους. Ακόμα, τα τέλη, που θα οριστούν, θα πρέπει να είναι αναλυτικά αιτιολογημένα, βασισμένα σε προϋπολογισμό εσόδων και δαπανών απ’ όπου να προκύπτει σαφώς η ανταποδοτικότητα και να προσδιορίζεται σαφώς η ειδική ωφέλεια που αιτιολογεί την είσπραξη τους. Επιπλέον, η επιλογή των ενδιαφερομένων πρέπει να προκύπτει μετά από ενημέρωση τους και σε καμία περίπτωση να μην αποσιωπάται ή αποκρύπτεται η δυνατότητα διεξαγωγής γάμου, χωρίς επιβολή τέλους».
Πηγή:www.dimokratiki.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s