Γ.Κατσάβαρος:Το παιχνίδι των λέξεων!!!

11209349_10204311711383822_2009782968639384560_n
Αυτό που ζει η κοινωνία της Κω το τελευταίο διάστημα είναι ο απόλυτος παραλογισμός. Η πραγματικότητα μπλεγμένη με θεωρίες. Η κινδυνολογία ανάκατα με το ρεαλισμό. Ναι στο hot spot – όχι στο hot spot. Ναι σε κέντρο καταγραφής – όχι σε κέντρο καταγραφής. Ένα παιχνίδι με τις λέξεις που κρύβει μυστικά. Που σκεπάζει ιδεοληψίες, σενάρια συνωμοσιολογίας, φοβίες και φοβικά σύνδρομα. Αυτά ενώ παίζουμε με τις λέξεις
Κυρίαρχη η ευθύνη της δημοτικής αρχής που αντιπαλεύει την πραγματικότητα. Προσπαθεί να δημιουργήσει μέτωπο βασισμένο σε υποθέσεις και φοβίες, με απροσδιόριστους στόχους.
Μεγάλη και η ευθύνη της κυβέρνησης που δεν ενημέρωσε έγκυρα τους πολίτες, που αφήνει τη δημοτική αρχή να ερμηνεύει τα πράγματα κατά πως τη βολεύει και δεν υλοποιεί αυτά που πρέπει.
Η δημοτική αρχή δείχνει ξεκάθαρα πως δε θέλει να αναλάβει το μέρος της ευθύνης της για τον τόπο. Ενώ επαίρεται πως θέλει να προστατέψει το νησί δεν προτείνει καμία ρεαλιστική, βιώσιμη, λύση. Προκαλεί ανέξοδες και αναποτελεσματικές αντιδράσεις. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δε ζητά τίποτα από το Δήμο παρά μόνο συναίνεση στη διαχείριση ενός παγκόσμιου προβλήματος που ήρθε στην αυλή μας. Ούτε χρήματα, ούτε προσωπικό, ούτε χώρο καλά καλά. Και η δημοτική αρχή τι κάνει; Καλεί τον κόσμο σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και σε κυνήγι φαντασμάτων.
Ο πάλαι ποτέ πολιτικά ισχυρός Δήμος Κω, που τον άκουγε όλος ο κόσμος, δεν υπάρχει πια. Έχει γίνει μικρός, φοβικός, κρύβεται στο καβούκι του. Από παράδειγμα προς μίμηση, παράδειγμα προς αποφυγή. Μεγάλη η αντίθεση με τους Δήμους των άλλων νησιών που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και πρωτοστατούν στην αντιμετώπισή του.

οι δύο μαγικές λέξεις (hot spot)

Η ορολογία hot spot είναι καινούρια. Προέκυψε τους τελευταίους 3 μήνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια κοινή ορολογία για να μπορούμε να συνεννοούμαστε. Αυτή η ορολογία στην Κω δαιμονοποιήθηκε από τη δημοτική αρχή και έφτασε να γίνει για κάποιους συνώνυμη του σκότους. Το αν η πραγματικότητα είναι άλλη κι όχι αυτή που θα θέλαμε, το ότι πρόσφυγες και μετανάστες θα συνεχίσουν να περνάνε από εδώ γιατί αυτή είναι η θέση του νησιού, μάλλον δεν αφορά τη δημοτική αρχή.
Αντιμετωπίζει το πρόβλημα λες και είμαστε μόνοι στον κόσμο, λες και το έχουμε μόνο εμείς. Προσωποποιεί τη διαφορετική άποψη και στοχεύει όποιον την εκφράζει. Πριν ήταν η Τασία και ο Ηλίας, σήμερα ο Μουζάλας, αύριο κάποιος άλλος.
Διότι όποιος δε θέλει να γίνει συμμέτοχος στη λύση ενός προβλήματος γίνεται εύκολα πολέμιος. Τα φέρνει από δω, τα φέρνει από εκεί, στο τέλος να μη γίνει τίποτα. Για να μπορεί πάλι να κατηγορεί τους άλλους, την κυβέρνηση εν προκειμένω, ότι δεν έκανε τίποτα.

το παιχνίδι των λέξεων

Δυστυχώς, το νησί μας έχει την ατυχία σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας του να διοικείται από λάθος ανθρώπους.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης οι εκπρόσωποι των φορέων μπορεί να μη θέλησαν να συγκρουστούν με το δήμαρχο αλλά του είπαν την αλήθεια. Απλά δε θέλησαν να του χαλάσουν το χατίρι. Αν είναι θέμα ονόματος – είπαν – πάμε πάσο, λέμε κι εμείς όχι σε hot spot. Επί της ουσίας όμως – είπαν φωναχτά – πρέπει να βρούμε λύση. Να οριοθετήσουμε ένα χώρο, να μεταφερθεί εκεί η αρμόδια αστυνομική υπηρεσία και να φιλοξενηθούν εκεί οι άνθρωποι που φτάνουν στο νησί μας, οργανωμένα, για το λίγο χρόνο που θα παραμείνουν στην Κω. Παιχνίδι με τις λέξεις δηλαδή.

S.O.S. παγόβουνο μπροστά

Η δημοτική αρχή που της αρέσουν τα μεγάλα λόγια χάνει τη μπάλα ακόμα κι όταν παίζει στο δικό της γήπεδο. Πριν μήνες της έφταιγε η Τασία, τώρα της φταίει ο Μουζάλας, αύριο θα της φταίει ο κακός καιρός. Μόνο η ίδια θεωρεί πως δε φταίει πουθενά. Είναι κρίμα να έχει φτάσει σε αυτή την κατάσταση η Κως. Να έχει πληγεί βάναυσα η ταυτότητά της. Μια ταυτότητα που για να φτιαχτεί χρειάστηκαν προσπάθειες χρόνων, να καταστρέφεται σε μερικές εβδομάδες. Το υπερωκεάνιο «ΚΩΣ» κινδυνεύει να γίνει «Τιτανικός». Πλησιάζει στο παγόβουνο της επόμενης σεζόν δίχως ικανό καπετάνιο να αλλάξει πορεία.

η ευθύνη επιχειρηματιών και φορέων

Πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Το σήμα κινδύνου ακούστηκε και κανείς δε μπορεί να δηλώνει αμέτοχος ή ανεύθυνος. Οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες του τουρισμού έχουν την πρώτη ευθύνη αν δε θέλουν «να πληρώσουν τη νύφη». Πρέπει να μπούνε μπροστά και να στηρίξουν τη μοναδική υπαρκτή, ρεαλιστική, βιώσιμη πρόταση. Τη λύση που προβλέπει η Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία. Διότι όλα προβλέπονται. Μόνο όποιος δε θέλει ψάχνει απαντήσεις που έχουν δοθεί προ πολλού.

Υ.Γ. στην απάντησή του στο δήμαρχο Κω ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας ήταν αρκούντως κατατοπιστικός, γι αυτό και κρατάω το παρακάτω απόσπασμα. Έγραφε λοιπόν «….Παρόλα αυτά και για να μην υπάρχει συνέχεια στις διαστρεβλώσεις του Δημάρχου επαναλαμβάνουμε:
α) Τα Κέντρα Ταυτοποίησης είναι δομές προσωρινής διαμονής από 48 ως 70 ώρες, προκειμένου να πιστοποιηθούν οι πρόσφυγες-μετανάστες.
β) Είναι φυλασσόμενα από την αστυνομία.
γ) Μετά την ταυτοποίηση οργανωμένα οι ταυτοποιημένοι μεταφέρονται άμεσα στην ενδοχώρα.
δ) Την ευθύνη για τη λειτουργία της δομής έχει το κράτος με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Δήμος Κω λέει πως ο Μουζάλας εκβιάζει και απειλεί την Κω. Ο Μουζάλας δεν εκβιάζει και δεν απειλεί κανέναν. Η ζωή εκβιάζει και απειλεί και τον Μουζάλα και την Κω και τη χώρα μας και την Ευρώπη και όλους.
Αυτό το οποίο είναι αληθές είναι ότι, αν δεν δημιουργηθεί Κέντρο Ταυτοποίησης των προσφύγων, η Κως θα βρίσκεται στην περσινή κατάσταση, η οποία ήταν μία κατάσταση που οφείλεται κατά την άποψή μου σε μια ξενοφοβική αντίληψη που υπηρετεί ο δήμαρχος.»
Αυτά λοιπόν κι όποιος κατάλαβε κατάλαβε!!!
Γ. Κατσάβαρος «ΓΝΩΜΗ» «Βήμα της Κω» 1 12 2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s