Γ.Κατσάβαρος:Όταν εκλείπει η πολιτική αρχίζουν τα δικαστήρια!!!

11209349_10204311711383822_2009782968639384560_n

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στην κοινωνία της Κω η αγωγή της δημοτικής αρχής σε βάρος του πρώην δημάρχου Κώστα Καϊσερλη, της πλειοψηφίας των μελών του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και πολιτών, σχετικά με την υπόθεση της «Αίγλης». Τους κατηγορεί ότι ζημίωσαν το Δήμο με τη δωρεάν παραχώρηση δημοτικού ακινήτου για τη λειτουργία Κοινωνικής Επιχείρησης.
Με λίγα λόγια η νυν δημοτική αρχή κατηγορεί την προηγούμενη, αλλά και συμβούλους της μειοψηφίας, για την πολιτική απόφαση που έλαβαν σύμφωνα με τους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας.
Ουσιαστικά ποινικοποιεί την ελεύθερη πολιτική βούληση των Αυτοδιοικητικών, όπως εκφράστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, δήθεν για προστασία της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Λες και ότι έγινε διαπράχτηκε εν αγνοία των νόμων και διαδικασιών που έχει ορίσει η Πολιτεία.
Όταν είναι γνωστό πως όλες οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου πριν υλοποιηθούν εγκρίνονται από τα αρμόδια κρατικά όργανα, από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εν προκειμένω. Έτσι είχε εγκριθεί και αυτή η απόφαση.
Επομένως, αν η δημοτική αρχή εννοεί στην ουσία της την κίνηση στην οποία προέβη πρέπει να καταθέσει αγωγή για τον ίδιο λόγο και κατά του Κράτους ή των εκπροσώπων του που ενέκριναν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Διαφορετικά η όλη ιστορία μπορεί να αντιμετωπιστεί απλά ως μια άνευ ουσίας κίνηση ρεβανσισμού, έστω με πολιτικές προεκτάσεις.

λαγός τη φτέρη έσειε …κακό της κεφαλής του

Αυτή η κίνηση πάντως ευτελίζει την τοπική αυτοδιοίκηση. Την ευτελίζει διότι προέρχεται από ανθρώπους της αυτοδιοίκησης. Δικαιώνει την καχυποψία απέναντι σε έναν από τους πιο δημοκρατικούς θεσμούς σε αυτό τον τόπο.
Διότι είναι άλλο πράγμα η ιδεολογική διαφορά, είναι διαφορετικό η πολιτική αντίθεση και άλλο η κατηγορία για απατεωνιά. Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν οι πολιτικές διαφορές λύθηκαν στις εκλογές. Οι ιδεολογικές δε θα λυθούν ποτέ διότι οι ιδέες δεν πεθαίνουν και ξανάρχονται, ενίοτε πιο ισχυρές από πριν.
Έτσι ακυρώνονται όλα όσα όριζαν μέχρι σήμερα την αυτοδιοίκηση. Το διάλογο, τη συνεργασία, τη συναπόφαση για τα τοπικά ζητήματα, ακόμα κι εκεί που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Διότι εδώ δε μιλάμε για κατηγορία περί κακής διαχείρισης αλλά για κατηγορία περί πολιτικής απόφασης.
Είναι σα να έρθει η σημερινή κυβέρνηση και να στείλει στη δικαιοσύνη την προηγούμενη για μια σειρά πολιτικές αποφάσεις που έλαβε και που η ίδια έχει άλλη άποψη. Φανταστείτε δηλαδή τον Τσίπρα να στέλνει στο Ειδικό δικαστήριο τον Παπανδρέου, τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο για τα μνημόνια ή τον Σημίτη γιατί έβαλε τη χώρα στο ευρώ. Λύνονται έτσι οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές;

στη δημοκρατία οι πολιτικές κρίνονται στην κάλπη και όχι στα δικαστήρια

Μπορεί να φανταστεί ο καθένας τι σημαίνει στην πράξη μια τέτοια εξέλιξη. Κατ’ ουσία αναίρεση της δημοκρατίας. Διότι στη δημοκρατία ο λαός αποφασίζει και κρίνει ποια πολιτική είναι σωστή και ποια όχι. Όταν αποφασίσει ότι κάποιος δε του κάνει τον αλλάζει.
Έτσι αποφάσισε ο λαός της Κω ότι δεν του ταίριαζε η πολιτική του κ. Καϊσερλη και άλλαξε δημοτική αρχή. Το ίδιο θα αποφασίσει αύριο και θα φέρει κάποιον άλλο στην ηγεσία του Δήμου. Είναι όμως άλλο αυτό και άλλο να κρίνει τις πολιτικές αποφάσεις και μάλιστα συλλογικών οργάνων, όπως είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, η δικαιοσύνη. Είναι άλλο αυτό και άλλο να έρθει ο επόμενος δήμαρχος και να στείλει στη δικαιοσύνη τον σημερινό για πολιτικές αποφάσεις του. Ειδικά σε μια μικρή κοινωνία όπως η δική μας, που όλοι γνωριζόμαστε καλά, αποκτά άλλη βαρύτητα μια τέτοια κίνηση.

αυτοδιοίκηση σημαίνει δημοκρατία, για όποιον το ξεχνά

Σε αυτό το επίπεδο και μόνον μπορεί να γίνει συζήτηση. Όλα τα άλλα οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς. Σε αυταρχισμό και σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Διότι αν συνεχίσουμε έτσι θα φτάσουμε σε δίκη θέσεων, ιδεών και προθέσεων.
Διότι είναι διαφορετικό να διαφωνείς και να κοντράρεις μια πολιτική θέση ή πράξη με άλλη πολιτική θέση και άλλο να ζητάς πολιτική επιβεβαίωση στις δικαστικές αίθουσες. Απόλυτο αδιέξοδο δηλαδή.
Αν ακολουθήσουν όλοι τον ίδιο δρόμο ποιοι θα συμμετέχουν στα κοινά, ποιος θα τολμήσει να διαχειριστεί δημόσιες υποθέσεις; Θα μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία ή για κακέκτυπό της; Κάπως έτσι κατασκευάζονται τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα. Δημιουργούν πλασματικούς ενόχους για να κρύβουν την ένδεια, τα συμφέροντα και τις σκοπιμότητές τους από το λαό.
Δυστυχώς η δημοτική αρχή ξέχασε γρήγορα τις εξαγγελίες της. Μάλλον άλλα εννοούσε όταν λίγες ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές Μαϊου 2014 έλεγε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της «…Εμείς ερχόμαστε για να ενώσουμε και όχι για να διχάσουμε». Το τι ακριβώς εννοούσε περί ενότητας και διχασμού το βλέπουμε τώρα, ενάμιση χρόνο μετά. Θα κριθεί βέβαια και αυτή όταν έρθει η ώρα. Ο χρόνος γοργά κυλά.

κινήσεις εντυπωσιασμού μπροστά στα αδιέξοδα

Κατά τα άλλα με αυτή την κίνηση ανοίγει ένα μεγάλο πεδίο πολλαπλών ερμηνειών. Ο καλόπιστος πολίτης προσπαθεί να καταλάβει που αποσκοπεί. Πως είναι δυνατόν ο νικητής των εκλογών που οι πολίτες επιβεβαίωσαν την πολιτική του πρόταση στην κάλπη να επιζητά πολιτική επιβεβαίωση στα δικαστήρια ένα χρόνο μετά. Κάποιοι μιλάνε για κίνηση ρεβανσισμού. Άλλοι για κίνηση εντυπωσιασμού μπροστά στα πολιτικά αδιέξοδα της δημοτικής αρχής. Ένα όμως είναι βέβαιο. Αν συνεχίσει έτσι ο δρόμος της αλλαγής ανοίγει διάπλατα για όσους φιλοδοξούν να αποτελέσουν την επόμενη δημοτική αρχή. Και δε θα χρειαστούν πολλά για να πετύχουν.

Υ.Γ. Απορία προκαλεί ο επιμερισμός των ποσών που ζητά η δημοτική αρχή ως αποζημίωση. Με τι κριτήρια χρέωσε άλλους 3.000, άλλους 5.000 και άλλους 10.000 ευρώ;
Υ.Γ. Άραγε θα επαρκούν οι θέσεις στη δικαστική αίθουσα στην εκδίκαση της υπόθεσης στα μέσα Ιανουαρίου;

Γ. Κατσάβαρος «ΓΝΩΜΗ» «Βήμα της Κω» 10 11 2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s