Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα!Ποιος πληρώνει το βαρκάρη;

11209349_10204311711383822_2009782968639384560_n

Η απόφαση της δημοτικής αρχής να επιβάλλει ανταποδοτικό τέλος τουριστικής ανάπτυξης στους επαγγελματίες και επιχειρηματίες της Κω δίχως να προηγηθεί δημόσια συζήτηση και ο παραμικρός διάλογος με τους άμεσα ενδιαφερόμενους είναι μια άστοχη ενέργεια που πλήττει το κύρος της Αυτοδιοίκησης και διαρρηγνύει τη συνοχή της Κωακής κοινωνίας.
Στη σημερινή κατάσταση, που η βαθιά κρίση έχει αγκαλιάσει τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας, για να υπάρξει ελπίδα αλλαγής και ανόρθωσης χρειάζεται διάλογος και συναίνεση. Πόσο περισσότερο σε μια μικρή κοινωνία όπως η δική μας.
Ειδικά όταν έχει προηγηθεί μια προβληματική χρονιά για τους περισσότερους επαγγελματίες της Κω, το να έρχεται η τοπική διοίκηση με τη λογική της επιβολής, δημιουργεί κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα. Υπονομεύει τη δημοκρατική νομιμοποίηση μιας λογικής που μπορεί και πρέπει, υπό συνθήκες, να αποδειχθεί πραγματικά χρήσιμη για τον τόπο.

υπάρχει ανταποδοτικότητα χωρίς συμφωνία;

Η λογική της ανταποδοτικότητας μπορεί να προάγει πραγματικά την ευθύνη του δημότη για τα δρώμενα στην κοινωνία που ζει. Μπορεί να αναδείξει δυνάμεις, μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την κοινωνική συνοχή με την έννοια της συνευθύνης. Προϋπόθεση, εκ των ων ουκ άνευ, ο πραγματικός, ουσιαστικός, ανοιχτός, υπεύθυνος, δημοκρατικός διάλογος. Η έλλειψή του οδηγεί σε απώλεια εμπιστοσύνης προς την ηγεσία. Ουσιαστικά δηλαδή οδηγεί σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Δε φτάνει μάλιστα να αλλάξει μια δημοτική αρχή για να επουλωθούν οι πληγές που ανοίγουν.
Η παρούσα δημοτική αρχή μάλλον έχει μείνει στην προηγούμενη θητεία της, στο 2009, στο 2010, που μιλούσε ακόμα για νέα ευημερία. Σήμερα, που η λέξη και μόνο ευημερία δεν ηχεί απλώς κακόηχα αλλά προκαλεί γέλια στην αναφορά της, οφείλει πολύ περισσότερο να επιζητά το διάλογο και την κοινωνική συναίνεση στις δράσεις της. Γιατί δε το κάνει; Τι φοβάται; Τους συμπολίτες της, αυτούς που την εξέλεξαν και τους καλεί να πληρώσουν;
Δίχως να ερωτηθεί ο δημότης γι αυτό που τον αφορά άμεσα, δίχως να συμμετέχει στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου, του χωριού, της γειτονιάς του, πως θα λειτουργήσει θετικά μια τέτοια δυνατότητα;
Διότι μπορεί να λειτουργήσει θετικά υπό προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις συμμετοχής, διαφάνειας και σεβασμού στην άποψη του δημότη. Αυτός ο σεβασμός λείπει οπότε το ανταποδοτικό τέλος λειτουργεί απλά ως ένα ακόμη βάρος, που έρχεται να προστεθεί σε τόσα άλλα.

όλα τριγύρω αλλάζουνε και στην Κω όλα τα ίδια μένουν;

Ουσιαστικά βλέπουμε σε τοπική έκδοση το κακέκτυπο λειτουργίας του παλιού πολιτικού συστήματος που έφερε τη χώρα στην καταστροφή. Κι αν για τις τελευταίες κυβερνήσεις, από το 2010, υπήρχε το επιχείρημα του πτωχευμένου κράτους για το Δήμο Κω τι επιχειρήματα υπάρχουν.
Γιατί δε γνωρίζουν οι δημότες τι πραγματικά γίνεται με τα οικονομικά του Δήμου; Όλοι υποψιάζονται ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι η απώλεια του ΔΗΦΟΔΩ σίγουρα επηρέασε αρνητικά.
Με ποιο τρόπο όμως θα συμμαζευτούν τα οικονομικά, σε τι δράσεις θα ξοδευτούν τα διαθέσιμα και εν τέλει ποια κατεύθυνση πρέπει να πάρει ο Δήμος αφορά σε περιορισμένη συζήτηση εντός των τειχών της δημοτικής αρχής; Με αμέτοχους τους δημότες; Στο κάτω κάτω ποιόν αφορά η πορεία και η ανάπτυξη του νησιού αν όχι τους ίδιους τους κατοίκους του;
Έτσι με τις πράξεις τους δίνουν το δικαίωμα στους πολίτες να μιλάνε για βαθύ έλλειμμα δημοκρατικής αντίληψης και λειτουργίας.

η υποκρισία στο κόκκινο

Η υποκρισία χτυπάει κόκκινο όταν συγκαλείται κατόπιν εορτής η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης να αποφανθεί για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό, δίχως καν έγκαιρη ενημέρωση των μελών της.
Με τη στάση της η δημοτική αρχή δείχνει ναι φοβάται τον ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες και την τοπική κοινωνία. Κάνει τα ίδια λάθη των άλλων. Προσπαθεί να επιβάλλει και όχι να πείσει. Φοβάται την άλλη άποψη. Γι αυτό οι δημότες δε συμμετέχουν στις λαϊκές συνελεύσεις. Γιατί νιώθουν ότι δεν περνά η γνώμη τους. Αισθάνονται ότι δεν έχει αξία η συμμετοχή τους. Πως ότι κι αν πούνε θα πεταχθεί στον κάλαθο των αχρήστων.
Είναι μια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια και έχει πολλές αιτίες. Φυσικά και δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνη γι αυτό η σημερινή δημοτική αρχή αλλά σίγουρα υπεύθυνη για την αναπαραγωγή του.
Ενώ τολμά και πάει σε μια τέτοια πολιτική επιλογή γιατί την υποβιβάζει απλώς σε φορομπηχτική πολιτική; Τόσο γρήγορα πια ξέχασε εκείνα τα περίφημα προεκλογικά «5Σ» (συμμετοχή, συναπόφαση, συνεργασία, συνεννόηση, συναίνεση);

γιατί όχι δημοψήφισμα;

Για τέτοια μεγάλα θέματα που συνιστούν αλλαγή πολιτικής πρέπει να αποφασίζει ο άμεσα ενδιαφερόμενος. Αυτός είναι ο λαός της Κω. Οι πολίτες που θα κληθούν να πληρώσουν αυτό το νέο φόρο πρέπει να έχουν λόγο και ρόλο. Επομένως αυτοί πρέπει να ερωτηθούν. Όπως ο νόμος δίνει το δικαίωμα εφαρμογής του τέλους στη δημοτική αρχή της δίνει και τη δυνατότητα δημοψηφίσματος. Γιατί δεν το κάνει; Τι φοβάται; Εάν οι πολίτες ενστερνίζονται την άποψή της θα το δεχτούν και θα ψηφίσουν υπέρ, οπότε θα έχει και πολιτικό όφελος. Εάν όχι πάει να πει ότι δε μπορεί να πείσει και κινείται σε λάθος δρόμο, οπότε πρέπει να αλλάξει πορεία.

ανταποδοτικό τέλος ή τέλος διανυκτέρευσης;

Οι Δήμοι της Δωδεκανήσου έχουν από πέρυσι στα χέρια τους την πρόταση του Γιώργου Νικητιάδη για την καθιέρωση τέλους διανυκτέρευσης σε κάθε επισκέπτη. Υπάρχει το ευρωπαϊκό κεκτημένο γι αυτό. Είναι κάτι που εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκούς Δήμους. Ανταποδοτικό τέλος είναι κι αυτό. Γιατί κωφεύουν; Τουλάχιστον ας μελετηθεί. Να μπει σε διάλογο, σοβαρά, μετρημένα και τεκμηριωμένα. Τι σημαίνει το ένα και τι σημαίνει το άλλο. Ποιες οι συνέπειες στη μια περίπτωση και ποιες στην άλλη.
Αρκεί να σκεφτούμε ότι τέλος διανυκτέρευσης μόλις ενός ευρώ θα έφερνε εκατομμύρια στα ταμεία του Δήμου Κω όταν οι επισκέπτες μας ξεπερνούν ετησίως το εκατομμύριο. Έτσι θα μπορούσαμε να μιλάμε πραγματικά για αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη και όχι για αυτοτροφοδοτούμενη μιζέρια. Ποιος όμως θα ανοίξει τέτοιο διάλογο;

Γ. Κατσάβαρος «ΓΝΩΜΗ» «Βήμα της Κω» 27 10 2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s