Γ.Κατσάβαρος:Καλό χειμώνα, με αγωνία για την επόμενη σεζόν!!!

11209349_10204311711383822_2009782968639384560_n

Με στυφή γεύση και πικρό χαμόγελο στα χείλη των περισσότερων επαγγελματιών αποχαιρετά η τουριστική περίοδος την Κω, ίσως λίγο πρόωρα και σίγουρα πιο ασθενικά από τα προηγούμενα χρόνια.
Είναι από τις λίγες χρονιές που πραγματικά συντρέχουν λόγοι να πιστέψει ο καθένας που είναι έξω από την αγορά τη γκρίνια των επαγγελματιών. Δεν πρόλαβε να τελειώσει η σεζόν και όλοι αγωνιούν για την επόμενη. Ίσως για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό και όχι άδικα.
Η σεζόν 2015 ήταν επεισοδιακή, ειδικά για το νησί μας. Αν και όλα είχαν ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς η ανησυχία υπέβοσκε εξαρχής, ότι κάτι δεν πάει καλά. Από το καλοκαίρι του 2014 με το εμπάργκο στη Ρωσία και από το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς που το μεταναστευτικό ρεύμα είχε πάρει μόνιμη ροή προς το νησί μας άρχισε να δημιουργείται ανησυχία αλλά όσο τα μηνύματα του χειμώνα για τις κρατήσεις ήταν καλά κυριάρχησε ο εφησυχασμός. Τα πρώτα δημοσιεύματα, αρχές καλοκαιριού στον αγγλικό τύπο, για μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κω δημιούργησαν μια κάποια ανησυχία αλλά μέχρι εκεί. Έτσι, σιγά σιγά, συνδυασμός γεγονότων, αστοχιών και καταστάσεων διαμόρφωσε την εφετινή οικονομική πραγματικότητα της τουριστικής περιόδου.

οι παράγοντες που «χτύπησαν» την αγορά

Υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα το μεταναστευτικό, με πολλές πλευρές. Η έλλειψη χώρου υποδοχής και ταυτοποίησης έξω από την πόλη και το αυξημένο ρεύμα προσφύγων και μεταναστών άρχισε από το τέλος Ιουνίου να δείχνει τι θα ακολουθήσει. Μέχρι τότε ο προσωρινός χώρος του «Κάπτεν Ηλίας» στη Λάμπη κάπως κάλυπτε το κενό. Από τον Ιούλιο όμως που οι πρώτοι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν σε δημόσιους χώρους της Πόλης η κατάσταση άρχισε να τίθεται εκτός ελέγχου. Οι εικόνες με τις σκηνές στα πάρκα και μωρά παιδιά στο πεζοδρόμιο ταξίδεψαν με ταχύτητα στην άκρη του κόσμου. Έτσι αυτή κατάσταση δεν επέδρασε αρνητικά μόνο στο μείωση των επόμενων κρατήσεων αλλά έπληξε άμεσα την αγορά διότι οι τουρίστες περιόρισαν τις μετακινήσεις τους εκτός ξενοδοχείου, ακόμη κι εκεί που δεν υπήρχε τέτοια εικόνα, όπως στην Καρδάμενα. Οι ταξιτζήδες της Κω, που είδαν μεγάλη μείωση στη δουλειά τους, έχουν πολλά να πουν.
Μεταναστευτικό από τη μια, μεγάλη μείωση αφίξεων Ρώσων τουριστών από την άλλη που κυμάνθηκε πάνω από το 60%, και ακόμα μεγαλύτερη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων που τόλμησαν τελικά να επισκεφτούν τη χώρα μας. Οι εικόνες εγκατάλειψης στα καταστήματα πώλησης γούνας που είχαν ανοίξει τα τελευταία χρόνια αλλά και οι αφηγήσεις των χρυσοχόων που έχασαν πολλούς από τους καλύτερους πελάτες τους δίνουν τη διάσταση της απώλειας.
Στην Κω δεν έφταναν μόνο αυτά, υπήρξαν κι άλλες σοβαρές αιτίες που επηρέασαν αρνητικά τις τοπικές επιχειρήσεις. Η μείωση στο μισό των πτήσεων της Ryan Air και η μείωση στα κρουαζιερόπλοια είναι από αυτές τις αιτίες.
Στην ίδια περίοδο πρωτοφανείς συγκυρίες επέδρασαν αρνητικά σε σημείο που να λέμε πάλι καλά, ως προς τις επιπτώσεις. Οικονομική και πολιτική αστάθεια, capital controls, δημοψήφισμα, συζήτηση για το χρέος, εκλογική περίοδος, όλα είχαν το δικό τους ιδιαίτερο ρόλο που δεν επηρέασαν όμως όλους τους τουριστικούς προορισμούς με τον ίδιο τρόπο μιας και τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τουρισμός της χώρας μας κινήθηκε αυξητικά.

καλοί στη θεωρία αλλά στην πράξη μηδέν. Ζητείται ηγεσία!

Λίγο με το ένα λίγο με το άλλο η κατάσταση έγινε δύσκολη. Διαμορφώθηκε ένα εκρηκτικό μείγμα που ήθελε σχέδιο και ικανή ηγεσία να το διαχειριστεί. Δυστυχώς η Κως δεν έχει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Καλοί στη θεωρία αλλά στην πράξη μηδέν.
Αυτό φάνηκε έντονα όταν επήλθε συμφωνία με τους δανειστές της χώρας. Η κατάσταση ως προς τη χώρα ηρέμησε αλλά ως προς την Κω έμεινε η αρνητική εικόνα να τη συντροφεύει. Με πολλαπλάσια ζημιά στην τοπική οικονομία, δυσανάλογα μεγαλύτερη από τη μικρή μείωση αφίξεων. Στο σύνολο της χώρας οι αφίξεις τουριστών εφέτος εμφανίζουν άνοδο π.χ. στη γειτονική Ρόδο. Στην Κω ακολουθούμε αντίστροφη πορεία αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Συνεχίζουν να υπάρχουν άλυτα προβλήματα που αν συνεχίσουν ότι κι αν γίνει σε επίπεδο προβολής και διαφήμισης δε θα είναι αρκετό. Όσο υπάρχουν σκηνές στο λιμάνι φτάνει και μόνο αυτή η εικόνα, δε χρειάζεται τίποτα άλλο.

τι μέλλει γενέσθαι;

Τώρα μαζί με το χειμώνα έρχεται και η ώρα της περισυλλογής. Οι εκλογές πέρασαν, οι εξάρσεις έχουν μειωθεί. Λίγο πολύ όλοι ψάχνουν ή προσποιούνται ότι ψάχνουν κάποια λύση. Ο εγωϊσμός και οι σκοπιμότητες περίσσεψαν και έκαναν ζημιά. Ας σταματήσει το κακό εδώ, τουλάχιστον στο βαθμό που εξαρτάται από τις δικές μας δυνάμεις. Αν και οι πληροφορίες που διαρρέουν είναι αντιφατικές δε μπορεί παρά να βρεθεί λύση. Όσο δε βρίσκεται χώρος υποδοχής έξω από την πόλη εγκυμονεί κίνδυνος επανάληψης των ίδιων καταστάσεων.
Οι γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή κανείς δεν ξέρει ακόμη αν και που θα καταλήξουν. Ως προς αυτά που μας αφορούν άμεσα αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι ήδη δημοσιεύματα στον τύπο αναφέρουν ότι η μεταναστευτική ροή προς Κω έχει μειωθεί διότι η τουρκική αστυνομία ελέγχει καλύτερα τις απέναντι ακτές μετά από διαμαρτυρίες των επαγγελματιών και τουριστικών φορέων του Bodrum, μιας και εκεί ο τουρισμός έχει πληγεί σημαντικά. Έτσι εξηγείται η συνεχής αυξητική ροή προς Λέσβο. Κανείς όμως δεν εγγυάται ότι αύριο δε θα αλλάξει κάτι που θα ανατρέψει ξανά τα δεδομένα.

όταν καίγεται ο γείτονας φοβάσαι κι εσύ

Το Μεσανατολικό πρόβλημα, όπως μάθαμε να το ονομάζουμε εδώ και δεκαετίες, έχει πολλές πλευρές και όψεις και από ότι δείχνουν οι εξελίξεις δε θα σταματήσει να μας απασχολεί. Μπορεί παλαιότερα να ήταν ο Λίβανος και η Παλαιστίνη. Τελευταία το Ιράκ και πρόσφατα η Συρία. Αύριο μπορεί να είναι το Κουρδιστάν και η ίδια η Τουρκία. Όλα δείχνουν ότι η περιοχή μας θα συνεχίσει να αποτελεί εστία κινδύνων που μπορεί να επηρεάσουν και εμάς. Αν θα είναι μόνο αρνητική η επιρροή ή θα έχει και θετικά σημεία θα φανεί στο μέλλον.

Γ Κατσάβαρος «ΓΝΩΜΗ» «Βήμα της Κω» 13 10 2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s