ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΒΑΡΟΣ:Ένας χρόνος της δημοτικής αρχής,καράβι δίχως πυξίδα η Κως!

11209349_10204311711383822_2009782968639384560_n

Δίχως να το καταλάβουμε καλά καλά πέρασε ένας χρόνος με τη νέα δημοτική αρχή. Ένας χρόνος δύσκαμπτος, γεμάτος γεγονότα και αλλαγές. Οι πολλές ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί πέρυσι, με το υψηλό εκλογικό ποσοστό που συγκέντρωσε η νυν δημοτική αρχή, έχουν παραχωρήσει τη θέση τους στην απογοήτευση, στην ανασφάλεια και στον προβληματισμό. Προβληματισμός κυρίως για το που πάει το νησί. Η Κως που δείχνει σήμερα σαν καράβι δίχως πυξίδα στο φουρτουνιασμένο πέλαγος.
Κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι ζούμε σε εύκολη εποχή κι ότι η διαχείριση των κοινών υποθέσεων είναι εύκολη. Σχεδόν κανείς πλέον δεν περιμένει έργα, πέρα από τα απολύτως αναγκαία. Επειδή όμως Δήμος και δημοτική αρχή δεν είναι μόνο άσφαλτος, δρόμοι, σκουπίδια και τίποτα άλλο, η διοίκηση κρίνεται σε πολλά επίπεδα. Κυρίως σε πολιτικό και σε ανθρώπινο.

άλλο πριν κι άλλο μετά τις εκλογές

Το τεκμήριο της εμπειρίας από τη μια και η προσδοκία αλλαγής στάσης και συμπεριφοράς από την άλλη (το περίφημο «άλλαξα»), όπως προπαγάνδιζε ο ίδιος ο τότε υποψήφιος και νυν δήμαρχος, βρήκε γόνιμο έδαφος στην κοινωνία της Κω που είχε μάθει να κινείται σε λογικές χαμηλών τόνων και συναίνεσης. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναβάπτιση της δημοτικής αρχής μέσω της λαϊκής εντολής. Σε συνδυασμό με τα «5 Σ» (Συμμετοχή – Συναπόφαση – Συνεργασία – Συνεννόηση – Συναίνεση) που προέβαλλε με κάθε ευκαιρία η τότε διεκδικήτρια παράταξη της διοίκησης του Δήμου καθόρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα.

η διάψευση. Το άδοξο τέλος των « 5 Σ »

Ο χρόνος γοργά περνά και τα συνθήματα δίνουν τη θέση τους στη σκληρή πραγματικότητα. Οι δημότες, ανεκτικοί και υπομονετικοί, περιμένουν να δούνε την αλλαγή. Αλλαγή με ρεαλισμό και περιεχόμενο. Όλοι περίμεναν να δούνε θετικό πνεύμα συνεργασίας στη διοίκηση, στον προσανατολισμό του Δήμου, στην ανάπτυξη του νησιού. Έστω κάτι που θα δείχνει ότι υπάρχει σχέδιο για το μέλλον. Απαντήσεις στα υπαρκτά πραγματικά προβλήματα του νησιού και των ανθρώπων του. Ένα χρόνο μετά οι δημότες ψάχνουν και την αλλαγή και το περιεχόμενο. Ένα χρόνο μετά και η δημοτική αρχή δείχνει ανίσχυρη, σα να μην έχει αντιληφθεί ακόμα τι πρέπει να κάνει. Δίχως σχέδιο, δίχως προσανατολισμό, πέφτει θύμα των δικών της αντιφάσεων και μαζί με αυτή γίνεται θύμα όλη η Κως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα διοίκησης που βασίζεται σε υποκειμενικές ερμηνείες. Ο ετσιθελισμός κυριαρχεί δίχως αποτέλεσμα. Πήγαν περίπατο τα «5 Σ», το «άλλαξα» και μαζί με αυτά πάει περίπατο και το νησί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «διαχείριση» δύο σημαντικών υποθέσεων, του ΔΗΡΑΣ και των προσφύγων – μεταναστών.

στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;

Κάθε σκεπτόμενος πολίτης κατανοεί πότε η ηγεσία του κάνει απλά λάθος, έχει λάθος κατεύθυνση ή το χειρότερο, δεν έχει καμία κατεύθυνση.
Στην περίπτωση της Κω το πρόβλημα είναι ότι μιλάμε για έλλειψη κατεύθυνσης, επιφανειακή αντιμετώπιση των ζητημάτων και πολιτική ανεπάρκεια. Ως λάθος θα μπορούσε κάποιος να χρεώσει την αδράνεια στην αναγκαία πέρυσι νέα συμφωνία με τη Ryan Air. Έτσι χάθηκαν για εφέτος δεκάδες χιλιάδες τουρίστες αφού η εταιρεία έκοψε τις πτήσεις στο μισό. Οι επαγγελματίες βλέπουν τη διαφορά. Παρότι από τις 25 Μαϊου που έγινε γνωστό το εκλογικό αποτέλεσμα έως την 1η Σεπτεμβρίου 2014 που ανέλαβε η δημοτική αρχή υπήρχε ικανός χρόνος δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Θες από πολιτική σκοπιμότητα να το χρεώσει στους προηγούμενους, θες από κακή εκτίμηση των πραγμάτων, ας μιλήσουμε για λάθος.
Από εκεί και μετά τι βλέπουμε. Ανακοινώσεις, ανακοινώσεις, ανακοινώσεις και πάλι ανακοινώσεις. Οι δημότες ψάχνουν το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα αυτών, με αποκορύφωμα την παγκόσμια δυσφήμιση της Κω από τις εικόνες πεινασμένων παιδιών, προσφύγων και μεταναστών στους δρόμους της πόλης.

η πολιτική κρίνεται δια του αποτελέσματος

Επειδή η υπόθεση του ΔΗΡΑΣ βρίσκεται στη δικαιοσύνη θα αποφύγω τώρα τον πειρασμό να αναφερθώ αναλυτικά. Η ανοιχτή πληγή όμως για την πόλη και το νησί ολόκληρο, όπως εξελίχθηκε η παραμονή προσφύγων και μεταναστών στους δημόσιους χώρους, δε μπορεί να περάσει έτσι απλά. Όταν συνειδητοποιήσει κάποιος ότι η Κως βρίσκεται στη δημοσιότητα σχεδόν όλου του πλανήτη με αρνητικό πρόσημο τον κόβει κρύος ιδρώτας για το μέλλον.
Όταν συζητά ο κόσμος για την Κω ως τόπο που ο Δήμος κρατά κλειστές τις δημόσιες τουαλέτες και εξ αυτού η πόλη έχει αποκτήσει «περίεργη» μυρωδιά, όταν οι επισκέπτες που πληρώνουν με μεγάλο κόστος τις διακοπές τους βρίσκουν βουνά σκουπίδια περί την αρχαία αγορά και εικόνες βίας προβάλλονται στις τηλεοράσεις όλου του κόσμου τότε τι να συζητάμε μεταξύ μας, ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Το ίδιο το αποτέλεσμα δείχνει την ευθύνη αλλά αυτό δε φτάνει.
Οι καιροί είναι έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολοι. Η ιστορία των ελλήνων δείχνει ότι οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται με δύο τρόπους. Με ενότητα και αλληλεγγύη ή με καταστροφή. Γι αυτό ας σκεφτούμε όλοι το ρόλο και την ευθύνη μας. Πρώτοι από όλους όμως να αναλογιστούν τη δική τους ευθύνη οι διοικούντες τον τόπο. Συνήθως οι άνθρωποι όταν δε βρίσκουν λύση στα εγκόσμια καταφεύγουν στα θεία. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση. Μακάρι ο θεός να τους φωτίσει αν και η τυπική παρουσία στους ναούς ποτέ δεν έδωσε λύση. Η ιστορία έχει δείξει ότι μαζί με τους πιστούς συνυπάρχουν γραμματείς και φαρισαίοι.

Υ.Γ. την περασμένη Παρασκευή φίλη που ζει από πολλά χρόνια στη Βόννη μου έστειλε μέσω facebook το παρακάτω μήνυμα
«..Ήθελα να σε ρωτήσω αν έχεις την ευκαιρία και το χρόνο και αν δε σου έκανε κόπο να συναντηθείς εκεί στην Κω με ζευγάρι Γερμανών φίλων μου που από καιρό τους έλεγα να πηγαίνουν πάντα Ελλάδα για τις διακοπές τους. Εφέτος είχαν κλείσει ένα αρκετά, μπορώ να πω, ακριβό πακέτο διακοπών για 10 μέρες στην Κω. Μετά έγιναν διάφορα εκεί στο νησί σας και μερικοί τουρίστες νιώθουν κάποια φοβία, θα έλεγα ότι δεν υπάρχει σιγουριά και η κατάσταση δεν είναι υπό έλεγχο με όλα τα γεγονότα. Εγώ τους είπα να μην ακούν τόσο πολύ τι γράφουν στις εδώ εφημερίδες και να μη χαλάσουν τις διακοπές τους αλλά αφού είσαι εκεί καλό είναι να αισθάνονται ότι υπάρχει κάποιος φίλος …».
Αυτή δυστυχώς αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες είναι η κυρίαρχη εικόνα που εκπέμπει εδώ και καιρό το νησί μας στον κόσμο. Πολλά ελληνικά νησιά έχουν εισροή μεταναστών αλλά τέτοια εικόνα μόνο η Κως έχει εκπέμψει. Μπορούμε να την αλλάξουμε;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s