ΟΗΕ για πρόσφυγες: ΧΑΩΔΗΣ η κατάσταση στην Κω – Διάλογος κωφών.. ΒΟΜΒΑ στον τουρισμό & την οικονομία του νησιού αν δεν βρεθεί χώρος..

timthumb

από την αποψινή έκτακτη συνέντευξη τύπου των υπεύθυνων Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για του πρόσφυγες στο ξεν. Μαριτίνα (εκπρόσωποι της οποία βρίσκονται στην Κω από τον Απρίλιο και ζουν από κοντά το πρόβλημα παρεμβαίνοντας όπου υπάρχουν ευάλωτες ομάδες: ασυνόδευτα παιδιά, άνθρωποι που χρήζουν ειδικής βοήθειας κλπ).

Ειδικότερα ο Δντής του γρ. Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες,  Vincent Cochetel, -συνοδευόμενος από τον Υπεύθυνο του γραφείου Νότιας Ευρώπης Λόρενς Σιόουλες και την δημοσιογράφο Κατερίνα Κιτίδη (συνδημιουργός του γνωστού ντοκιμαντέρ «Debtocracy», ή αλλιώς «Χρεοκρατία») η οποία έκανε και την μετάφραση- περιέγραψε την κατάσταση σε ανθρωπιστικό επίπεδο ως «έκτακτης ανάγκης» αλλά εφόσον υπάρξει βούληση και ενδιαφέρον «διαχειρίσιμη».

107.000 πρόσφυγες από την αρχή της χρονιάς έχουν περάσει στην Ελλάδα και 17.000 στην Κω.

Πρώτη χώρα υποδοχής η Τουρκία, με συνολικά 1,8 εκατομύρια πρόσφυγες (εξ ου και η ροή είναι και θα παραμείνει αρκετά μεγάλη για πολύ ακόμη).

Πάντως όπως θα διαπιστώσετε βλέποντας τα βίντεο με τις δηλώσεις και τις απαντήσεις του κ. Cochetel η απογοήτευση του από την κατάσταση που συνάντησε στο νησί αυτό το διάστημα είναι εμφανής.

Με μια λέξη είπε ότι συνάντησε «ΧΑΟΣ», μια χαώδη κατάσταση με άρνηση όλων των συναρμόδιων φορέων να την διαχειριστούν, γεγονός που -πέρα από την ανθρωπιστική προσέγγιση για τις άθλιες συνθήκες παραμονής αυτών των ανθρώπων (στους δρόμους, τα πάρκα και γενικά όπου βρουν)- βάζει σε σοβαρό κίνδυνο, όπως πρόσθεσε τον τουρισμό και την οικονομία του νησιού.

Σε ερώτηση μας αν γνωρίζει για την διαμάχη εκπροσώπων των τοπικών αρχών και τι ισχύει σε άλλα νησιά που αντιμετωπίζουν  παρόμοια κατάσταση, μας απάντησε ότι όπου κι αν έχει πάει (Μυτιλήνη, Σάμο, Λέρο κλπ) αυτή την εικόνα δεν την έχει συναντήσει ΠΟΥΘΕΝΑ. Στα προαναφερόμενα νησιά υπάρχουν έστω και υποτυπώδεις υποδομές, συνεργασία και διάθεση των φορέων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που όπως τόνισε είναι διαχειρίσιμο εφόσον υπάρξει βούληση.

Εδώ παρατήρησε ότι «οι πρόσφυγες είναι συγκεντρωμένοι «σε όλους τους επισκέψιμους από τους τουρίστες χώρους», αρχαιολογικούς κλπ. Ενώ θα έπρεπε όλη η γραφειοκρατική διαδικασία (στην οποία βοηθά και η Υπ. Αρμοστεία με διερμηνείς) να γινόταν κάπου έξω από την πόλη σε χώρο επιλογής και προσωρινής φιλοξενίας. Εμείς τους έχουμε στα πιο κεντρικά σημεία…

Ο ίδιος είδε ότι υπάρχουν έστω κάποιες εκτάσεις στο νησί που θα μπορούσαν να διατεθούν να στηθούν σκηνές και υποτυπώδεις υποδομές ώστε να μπορεί να υπάρξει στοιχειώδης οργάνωση και διαχείριση αλλά δεν θέλει κανείς να αναλάβει την ευθύνη έστω σε συνεργασία συναρμόδιων φορέων όπως στα υπόλοιπα νησιά.

Σε ερώτηση μας αν συναντήθηκε με τον δήμαρχο και εκπροσώπους των τοπικών αρχών μας απάντησε ότι συναντήθηκε «δεν μπορώ να σας πω τι μας είπαν, αλλά οι απαντήσεις που μας έδωσαν δεν ήταν αυτές που περιμέναμε να ακούσουμε…» κάνοντας λόγο για «διάλογο κωφών…»

Η μόνη αχτίδα μέχρι στιγμής που αφήνεται ανοιχτή είναι, όπως φάνηκε σε ερώτηση συναδέλφου, η διάθεση της Περιφέρειας να προτείνει δύο διαθέσιμους χώρους στο Ψαλίδι. Η πρόταση σύμφωνα με πληροφορίες έχει κατατεθεί στο Υπ. Μεταναστευτικής πολιτικής και αναμένεται η σχετική απάντηση. Πάντως, η Ε.Ε. όπως ανέφερε ο κ.  Cochetel, διαθέτει σχετικά κονδύλια, αρκεί να υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος για χώρο παραμονής μιας και η ροή του προσφυγικού κύματος θα συνεχιστεί όχι μόνο τον χειμώνα (με ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες) αλλά και το επόμενο καλοκαίρι, σε βάθος χρόνου. Οπότε είναι θέμα «επιλογής» όπως τόνισε αν θα συνεχίσουμε να έχουμε τις εικόνες αυτές που βλέπουμε τώρα…

Τέλος, σε ερώτησή μας αν η άποψη που υποστηρίζουν πολιτικοί παράγοντες ότι η φύλαξη των συνόρων και η αποτροπή θα μπορούσαν να ανακόψουν αυτό το κύμα, ο εκπρόσωπος της Υπ Αρμοστείας του ΟΗΕ ήταν κατηγορηματικός: «είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα στην δημοκρατική Ευρώπη η προστασία όσων βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αιτούνται άσυλο. Το να τους σπρώχνεις πίσω στην Τουρκία όπου είναι ήδη στοιβαγμένοι 1,8 εκ. πρόσφυγες και περιμένουν να περάσουν στην ΕΕ (από τους 107χιλιάδες που ήρθαν στην Ελλάδα οι 105χιλιάδες έφυγαν σε άλλες χώρες) δεν είναι λύση…»

(Γενικό συμπέρασμα: Τι κι αν έφυγαν 500-600 με το πλοίο απόψε, στο νησί παραμένουν άλλοι 2.500-3.000, με τις νέες αφίξεις σήμερα. Ειδικά στην παραλιακή και στην πλατεία Πλατάνου με τα σβηστά φώτα βλέπεις παντού μόνο ξαπλωμένους πρόσφυγες καθώς οι τουρίστες έχουν εξαφανιστεί…)

http://aegeanews.gr/default.asp?id=27&lg_id=1&Records=Details&_id=414747

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s