ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΚΑΛΥΜΝΙΟ?

toympes

Ήταν γνωστό από καιρό.

Στα πλαίσια των διεργασιών για τις επόμενες δημοτικές εκλογές είχε επέλθει από την αρχή της χρονιάς η συμφωνία προσχώρησης του Μιχάλη Χατζηκαλύμνιου στην παράταξη του Γ. Κυρίτση. Το γεγονός θα επισημοποιηθεί στην προσεχή συνέντευξη τύπου πριν από το Πάσχα για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους.

—Η  αποτυχία της δημοτικής αρχής Καίσερλη  είναι προφανής. Η διαχειριστική της ανεπάρκεια είναι ‘’ηλίου φαεινότερη’’. Όχι μόνο δεν κατάφερε τις υποσχέσεις για τα μεγάλα έργα, για την στήριξη των μικρομεσαίων και την εργασία των νέων, ούτε έλυσε στοιχειώδη λειτουργικά προβλήματα που είχαν σχέση με το πέρασμα από τους 3 στον ενιαίο Δήμο, αλλά και στο πιο απλό,  στο ξεμπλοκάρισμα  και την δραστηριοποίηση του δημοτικού μηχανισμού κατάφερε να τον οδηγήσει σε μεγαλύτερη αδράνεια!  Δεν άλλαξε το περιεχόμενο της δημοτικής πολιτικής και ακολούθησε δρόμο συνδιαλλαγής με επιχειρηματικούς παράγοντες σε βάρος των δημοτικών συμφερόντων. Όλα αυτά συνεπικουρούσης και της γενικότερης προβληματικής κατάστασης της Ελληνικής οικονομίας που επηρεάζει και την τοπική πραγματικότητα, έχουν σαν αποτέλεσμα να τίθεται με ωμότητα το ζήτημα της αλλαγής της δημοτικής αρχής!

—Η προσχώρηση του κ. Μ.Χ. σχεδιάστηκε από τον κ. Κ. με στόχο να διευκολύνει την επιστροφή του στην δημοτική αρχή. Πράγματι εκ πρώτης όψεως φαίνεται σαν μια καλή μεταγραφή. Πόσο μάλλον όταν συνδυαστεί με το γεγονός ότι ο κ. Μ.Χ. ήταν από τους παράγοντες που μίλησαν για την ανάγκη ενός τρίτου δημιουργικού και ανανεωτικού πόλου για την τοπική δημοτική εξουσία. Με τον κ. Μ.Χ. έγιναν συζητήσεις για τον τρίτο πόλο και μάλιστα δεν του αρνηθήκαμε την πρώτη θέση τόσο στις εκλογές του 2010 όσο και μετά. Τι ήταν αυτό που τον έκανε να αλλάξει πλεύση και εκτιμήσεις και από την αναγκαιότητα να ξεπεράσουμε το καταστροφικό τοπικό δίπολο Κ.Κ. vs.Γ.Κ. να περάσει στην προσχώρηση του στο δίπολο;

Βεβαίως θα έχει τις δικαιολογίες του. Ομως η αντικειμενική αλήθεια είναι προφανής. Μας το είχε πει πολύ χαρακτηριστικά γυναίκα-παράγοντας του τοπικού πολιτικού συστήματος το 2010 όταν ζητούσαμε την συνεργασία της για τον τρίτο πόλο: ‘’Εγώ φίλε, θέλω να διαχειριστώ εξουσία! Δεν έχει νόημα κάθε άλλου είδους συμμετοχή στις εκλογές!!!’’. Εκτιμούμε ότι επικράτησε ο κυνισμός του ατομισμού και του συμφέροντος πέρα από τις καλές προθέσεις του κ. Μ.Χ. Γιατί Ο κ. Μ.Χ. στο δια ταύτα, στο ερώτημα ‘’τι δέον γενέσθαι;’’ αναγκάζεται να υποχωρήσει σε αυτό που απέρριπτε; Οι εύκολες και κακές πρακτικές, η απουσία δημοκρατικού διαλόγου, η διάλυση των κοινωνικών οργανώσεων  και εν τέλει η απουσία ιδεολογίας στην πολιτική έχει δημιουργήσει την αντίληψη  σε αυτούς που πέρασαν από τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια ότι η μοναδικός στόχος της εμπλοκής στην δημοτική πολιτική είναι η διαχείριση! και κατά συνέπεια η συμπαράταξη με τους εκλογικούς  μηχανισμούς που φαίνεται ότι διεκδικούν με αξιώσεις την εξουσία είναι φυσική επιλογή. Έτσι δημιουργούνται και θριαμβεύουν τα δίπολα και στις τελικές επιλογές επικρατεί πάντα ο κυνισμός του ατομισμού και του συμφέροντος!

—Όμως οι μέρες μας δεν είναι μέρες απλής διαχείρισης. Τα τόσα και τόσα προβλήματα που υπάρχουν και η απουσία προοπτικής για τις ευρύτερες κοινωνικές ομάδες απαιτούν μια νέου τύπου δημοτική πολιτική. Μια πολιτική που να συνδυάζει αρχές και στόχους εκσυγχρονισμού και αλλαγής. Μια πολιτική αλλαγής του μοντέλου δημοτικής διαχείρισης και του πρότυπου της τοπικής παραγωγής.

Ο κ. Μ.Χ. με την επιλογή του βοηθάει την διατήρηση του καταστροφικού διπολισμού Κ.Κ. vs. Γ.Κ. και αδυνατίζει την πλευρά της αλλαγής. Προτίμησε να κινηθεί ως παράγοντας του δοσμένου συστήματος εξουσίας παρά σαν μοχλός διαδικασιών τοπικής πολιτικής αναγέννησης.  Τώρα θα συμβιώνει και θα υποστηρίζει όλο αυτό το πλέγμα εγωισμού και αυταρχισμού που εμπόδισε τους 3 δήμους του νησιού την περίοδο 2006-2010 να συνεργάζονται και να προετοιμάζουν κοινές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του τόπου, όταν ήταν ένας από τους 3 παράγοντες της τοπικής εξουσίας.  Πόσο μάλλον τώρα από μια δευτερεύουσα θέση. Δεν θα υπηρετήσει την ανακοστολόγηση των δημοτικών υπηρεσιών και την καταγραφή και χρέωση των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων των επιχειρήσεων αλλά το μοντέλο του εργολαβισμου, της πολυλογίας  και της δίωξης των τεμπέληδων για να ανακάμψει η τοπική κοινωνία!

Όμως η κοινωνία μπορεί να βρει το δικό της δρόμο.

Για την Σ.Ε.  Ν. Μυλωνάς

http://www.kosvoice.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/item/11255-%CE%BF-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CF%85%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%AC%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B9%CF%87%CE%AC%CE%BB%CE%B7-%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CE%BC%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B4%CF%8D%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE%CF%82

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s